Försäkrat.se » Nyheter » Vad det kostar att äga en bil

Vad det kostar att äga en bil

Står du inför frågeställningen att skaffa en bil? Har du då undrat vad det kostar att äga en bil? Ja, du är inte ensam. Att skaffa en bil är inte bara att köpa den, utan du kommer ha en del kostnader runt om kring som t.ex. drivmedel, försäkringar och eventuella reperationer. Bara för att nämna några.

Vi kommer därför i denna artikel försöka tydliggöra de olika momenten som kan tänkas att kosta dig pengar, varje månad. På så sätt kan du lättare få en överblick om vilka olika kostnader som kan tänkas att påverka ditt beslut att börja äga en bil.

Vilka kostnader finns det?

Vi ska börja med att reda ut vilka typer av kostnader det finns. I hela artikeln kommer vi att utgå från en normal svensk mellanklassbil som har en förbrukning på ungefär 0,5 – 0,6 L per mil. Antalet mil per månad kommer att vara 125. Om det inte passar din situation så kan du i slutskedet justera upp eller neråt beroende på om du planerar köpa en bil med annan förbrukning eller om du planerar att köra mer än 125 mil varje månad.

Kostnader för att äga en bil: 2610 kr/månaden (exklusive värdeminskning)

Det innefattar dessa kostander (se mer noggrann information nedan):

  1. Värdeminskning
  2. Drivmedel
  3. Service
  4. Försäkring
  5. Skatt
  6. Besiktning

Vad är kostanden för sevice, skatt och besktning?

Kostnaden för service, skatt och besiktning på din bil kanske inte är de allra roligaste. Ofta kan det kännas lite surt och inte alls i korrelation med hur mycket du kör och använder din bil. Det kan med andra ord bara kännas som en onödig kostnad.

Service är det underhåll din bil behöver genomöra för att säkerställa att grundläggande saker kan fortsätta fungera som planerat. Ofta gör man service vid bestämda mil-antal, t.ex. när du kört 2000 mil. Annan service kan vara oväntade saker som dyker upp och gör att du inte kan fortsätta köra bilen, helt enkelt något som är trasigt. Kostanden för service: 380 kr/månaden.

Skatt är precis som annan skatt en kostnad du betalar för att ha ditt fordon i bruk. Skatten betalas till transportstyrelsen. Kostnad för skatt: 80 kr/månaden.

Besiktning är tillskillnad från service något du måste göra annars kommer ditt fordon inte längre att bli godkänt att framföra på vägarna. Vid en besiktning kontrolleras grundläggande saker som bromsar, lyktor och annan funktion. Kostnad för besiktning: 30 kr/månaden.

Varför är värdeminskning en kostnad?

I vårt pris ovan på totalkostnad 2100 kr/månaden för att äga en bil har vi exkluderat värdeminskning. Anledningen till att vi har gjort så är att värdeminskning inte är en direkt kostnad i form av en utgift varje månad. Istället är värdeminskning en dold kostnad men fortfarande något som du får betala för, men inte förens du säljer din bil.

Bensinkostnad för bil

Bensinkostnaden och din kostnad för drivmedel kan givetvis varierar. Vi har i exemplet beräknat att du kör 125 mil per månad och använt bensinpriserna för idag (2020-12-17), 14,08 kr. Kostnaden för drivmedel när du äger en bil är någonting du får ta hänsyn till att det kan ändras väldigt snabbt. Dels kan ditt behov av bilen förändras och milantalet antingen öka eller minska. Samma sak när det kommer till bensinpriserna, stiger dessa så ökar även din totala kostnad per månad. Vår beräknade kostnad för drivmedel: 1760 kr

Vad kostar försäkringen?

Priserna för försäkringar kan variera enormt mycket och är mycket svårt att sätta ett fast pris för. Vi på försäkrat, som jämför försäkringar, vet vikten av detta och hur svårt det kan vara. Vi kommer istället att förklara kort de olika sakerna som påverkar ditt pris. De allra viktigaste faktorerna är din ålder, vad du har för bil och hur länge du har haft körkort. Som du förstår är detta ingenting du kan påverka för att få en billig bilförsäkring.

Vi rekommenderar dig att skicka iväg för frågan till ett par olika försäkringsbolag och därefter inväntar vilka erbjudanden du får. Men, vi uppskattar kostnaden för försäkring till: 360 kr/månaden.