Försäkrat.se » Nyheter » Dolda fel-försäkring – allt du behöver veta

Dolda fel-försäkring – allt du behöver veta

Dolda fel-försäkring är en försäkring för dig som ska sälja eller köpa en bostad (villa eller fritidshus). Den ersätter och stöttar dig vid en process där det upptäcks dolda fel som någon av parterna i försäljningen önskar ersättning för. Försäkringen säljs dels av mäklare som förmedlar affären, men även av andra företag.

I denna artikel tänker vi reda ut allt du behöver veta om dolda-fel försäkring, även kallad säljarförsäkring och överlåtesleförsäkring.

Hur fungerar det?

Om du säljer din bostad är du ansvarig för eventuella dolda fel. Det kan kännas jobbigt och många friskriver sig gärna ansvaret i köpeavtal. Men, ibland är det ingenting partnerna går med på. I det fallet bär du fortfarande ansvaret i upp till 10 år efter försäljningen.

En dolda fel-försäkring fungerar så att ditt försäkringsbolag sköter ansvaret och tar även kontakt med den nya köparen om några dolda-fel uppdagas. Försäkringen går att tecknas från båda hållen (köpare och säljare) och givetvis sköter försäkringsbolaget samtlig kontakt.

Om det faktiskt skulle vara ett dolt-fel som uppdagas betalar försäkringsbolaget din ersättning, det vill säga den summa du hade varit skyldig om du inte haft den dolda fel-försäkringen. Denna kan ofta uppgå till ett värde av 2 miljoner kronor, vilket täcker de allra flesta reparationerna på ett hus. Bra att ha i åtanke är att du kan behöva betala en självrisk på delar av beloppet, mer om vilka olika självrisker som finns hittas i villkoren hos försäkringsbolagen.

När gäller försäkringen inte?

Ytterligare en relevant fråga är i vilka fall försäkringen inte gäller. Det är viktigt att veta om att villkoren alltid skiljer sig åt mellan de olika försäkringsbolagen och det är just ditt avtal som reglerar exakt hur det fungerar. Generellt gäller inte försäkringen för skador som har noterats vid en besiktning, för objekt som har skötts bristfälligt innan försäljning eller kostnader som gäller för förändrade regler.

Måste jag ha en separat?

Inte alltid, men oftast. Det är viktigt att du inte förväxlar en dolda-fel försäkring med villaförsäkring eller fritidshusförsäkring. Båda skyddar din fastighet och bostad under perioden du bodde där eller bor där. Däremot kan det inkluderas ett rättsskydd som hjälper dig vid en eventuell tvist mellan dig och den andre parten.

Du kan alltid kontrollera med ditt nuvarande försäkringsbolag eller din mäklare vad som gäller i din unika situation.