Försäkrat.se » Nyheter » Flytta hemifrån – checklista!

Flytta hemifrån – checklista!

Att flytta hemifrån för första gången är spännande och ett stort kliv in i vuxenlivet. Det kan kännas som att det finns oändligt med saker att komma ihåg och inhandla, därför har vi skapat en tydlig checklista. På detta sätt kan du enkelt se om du har ordnat de viktigaste punkterna och därmed få en smidig flytt. Eftersom det mesta går att lösa när du redan hunnit flytta har vi angivit de punkter vi anser vara viktigast. Nedan kan du läsa och checka av i listan.

Budget – Att flytta kan bli dyrt om du inte planerat hur det ska gå till, detsamma gäller din tid i bostaden. Vi rekommenderar att du gör en budget för flytten och för ditt liv i bostaden. Ska du packa och flytta själv eller anlita en firma som gör det åt dig? Om du ska anlita en flyttfirma, hör av dig till flera olika firmor i god tid och jämför deras offerter för att kunna köpa det mest prisvärda alternativet. Om du behöver göra renoveringar i bostaden innan du flyttar in anser vi att du även där bör ställa dig frågan om du ska göra det själv eller anlita någon, samt jämföra om du vill anlita någon. För att utgifterna inte ska springa iväg vill vi också tipsa om att sätta upp en månadsbudget. I den bör du skriva upp dina fasta utgifter (exempelvis hyra, försäkring, bredband) och rörliga utgifter (exempelvis kläder och luncher ute), men också sparmål eftersom det alltid kan ske olyckor som kräver att du har en buffert att ta från.

Adressändra – Någon vecka innan du flyttar bör du göra en adressändring hos Skatteverket. Det är viktigt att du är folkbokförd där du bor av flera skäl. Om du är rädd att post skickas till fel adress (ditt tidigare hem) kan du även eftersända din post.

Dokumentera – Om du ska hyra en bostad i första- eller andrahand är det viktigt att du dokumenterar eventuella skador och slitage som redan finns i bostaden innan du hunnit flytta in. Detta är för att hyresvärden inte ska kunna säga att du orsakat det när du flyttar ut och därmed bli betalningsskyldig. Vi anser också att det är mycket viktigt att du har ett skriftligt bevis på uthyrningen och bevis på att det är godkänt av bostadsrättsföreningen.

Försäkra dig och ditt hem – I en jungel av försäkringar rekommenderar vi främst att du tecknar en hemförsäkring och sjuk och olycksfallsförsäkring. Detta är de vanligaste försäkringarna och även de mest grundläggande, vilket passar dig som flyttar hemifrån för första gången och inte har mycket att försäkra.

Vi hoppas att denna checklista för flytt har varit till hjälp och underlättar din första flytt. Lycka till!