Försäkrat.se » Nyheter » Såhär får du din kattunge att bli social

Såhär får du din kattunge att bli social

Att få välkomna en ny liten kattunge i hemmet är verkligen en speciell upplevelse. Det är mycket att hålla reda på i början, som att teckna kattförsäkring och att förbereda hemmet för den nya familjemedlemmen. Men det också mycket som är nytt för den lilla katten, och därför är det viktigt att socialisera den redan från början så att den vänjer sig vid både människor och djur. Annars riskerar den att bli skygg, rädd och ojämn i humöret. Tänk bara på att ta allt i kattens egen takt eftersom alla katter har en egen personlighet, och vissa är helt enkelt mer tillbakadragna av naturen.

Vad innebär socialiseringsperioden? 

De första åtta veckorna är de viktigaste i en katts liv ur socialiseringssynpunkt, eftersom den då är mycket formbar. Därför kan kattungen påverkas mycket av hur både mamman och uppfödaren beter sig kring den. Men fram till fyra månaders ålder kan du fortfarande göra din kattunge mer social genom att spendera mycket tid tillsammans med den, och ge den mat som den tycker om. Har katten däremot knappt umgåtts med människor innan den är fyra månader gammal, eller om den har dåliga erfarenheter av människor sedan tidigare kan det vara mycket svårt att socialisera den.

Det första mötet 

Det kan ta tid att få en kattunge social och därför får du vara beredd med en stor dos tålamod i början. När du precis har fått hem kattungen räcker det att du håller dig lite på  avstånd och låter katten komma fram självmant, samtidigt som du ser till att den har mat och vatten. När kattungen har vant sig lite vid sitt nya hem kan du klappa den försiktigt på  huvudet. Om katten fortfarande verkar bekväm kan du sedan stryka den längs med ryggen. Att blinka långsamt mot katten visar också att du är vänligt inställd.

Genom att använda rösten och prata med kattungen får du den att uppmärksamma dig och med tiden lär den sig att känna igen din sinnesstämning. Använd gärna en mjuk och lugn röst när du klappar och gosar med din katt, då får du den att känna sig trygg i din närvaro. Försök också att aldrig höja rösten eftersom det kan innebära ett bakslag i socialiseringen. Se även till att uppmuntra och belöna din katt med rösten, med en godbit eller genom att kela med den när den har introducerats för nya saker och situationer.

Tips för att få din kattunge ännu mer social 

Din kattunge behöver också träffa andra människor och barn för att bli mer social, samt vänja sig vid olika ljud som förekommer i hemmet. Bjud hem vänner och bekanta i olika  åldrar, men se till att de bara närmar sig kattungen när den själv går med på det. Belöningar, samt lekar som katten tycker är roliga, kan vara effektiva för att få kattungen att känna att det är positivt att umgås med människor.

Ska din katt vistas i närheten av hundar framöver bör du först presentera den för hundar som redan är vana vid katter sedan tidigare. Du behöver också vänja katten vid bilresor, eller resor med kollektivtrafiken, om du vill kunna transportera den till veterinären eller kanske ta med den på semester framöver. Även här kan det vara hjälpsamt att använda godis och leksaker för att göra katten mer välvilligt inställd till den nya situationen.