Försäkrat.se » Nyheter » Såhär får du din valp rumsren

Såhär får du din valp rumsren

De första månaderna med en liten valp är alltid intensiva, inte minst eftersom det är mycket att tänka på. Du behöver till exempel teckna hundförsäkring, valpsäkra hemmet och inte minst lära hunden att bli rumsren. Det sista kan kännas som en utmanande uppgift, särskilt om du bor i lägenhet och inte har möjlighet att bara släppa ut din nya familjemedlem i trädgården när det är dags. Men som tur är finns det en hel del knep för att underlätta träningen för både dig och valpen.

Så börjar du träningen 

Så fort du får hem din valp är det dags att börja träna för att få den rumsren så snabbt som möjligt. Om du har tur har uppfödaren börjat vänja valpen vid att den ska göra sina behov utomhus, men innan hunden är tre månader gammal kan den inte hålla sig. Därför behöver du ta ut valpen med jämna mellanrum för att inte en olycka ska ske inne. Gå ut med valpen direkt när den vaknar, efter att den har ätit eller lekt och innan ni ska sova för natten. Det bästa är att gå till samma plats varje gång eftersom valpen då lättare lär sig att förstå vad den ska göra när den kommer ut.

Ibland kan det ta en lång stund innan det händer något, trots att det kanske var länge sedan valpen var ute senast. Då är det bara att vänta stilla tills valpen är redo, och sedan berömma den lugnt. Efter ett tag kan du även säga ”kissa” när valpen kissar, så att den lär sig att förstå vad som är på gång när du säger ordet nästa gång.

Gå ut även på natten 

När hunden är liten behöver den ofta gå ut även på natten. Enklast är att låta valpen sova i samma rum som du, eller i ett rum i närheten. Då kan du höra om den vaknar och behöver uträtta sina behov. Du kan också ställa ett larm och gå ut med valpen några gånger under natten för att förebygga olyckor inomhus. 

Undvik bakslag 

Om valpen råkar kissa inomhus ska du inte skälla på den, utan bara lugnt torka upp och se till att vara mer uppmärksam på valpens signaler i fortsättningen. Blir du irriterad på valpen kan den i stället bli osäker och försöka kissa på undangömda platser i hemmet.

Eftersom hundar gärna uträttar sina behov på samma ställe som tidigare kan en olycka på en matta eller i ett hörn lätt leda till att valpen går dit även nästa gång den behöver bajsa eller kissa. Det bästa är då att ta bort mattan helt tills valpen har blivit rumsren. Du kan också använda ett medel som gör att den tidigare doften neutraliseras för att minska risken för att valpen ska försöka göra sina behov inne i stället för utomhus.

Det gäller att ha tålamod när du ska träna din valp att bli rumsren. En del hundar förstår nästan direkt vad som förväntas av dem, medan det kan ta upp emot ett år för andra att bli helt rumsrena. Men ju äldre valpen blir, desto lättare blir det för den att hålla sig.