Försäkrat.se » Nyheter » 3 bästa tipsen när du skaffar hund

3 bästa tipsen när du skaffar hund

Går du i tankarna på att skaffa en hundvalp? Det är du inte ensam om! Innan man skaffar hund kan det vara bra att göra sig införstådd vad det innebär att vara hundägare. Därför har vi samlat de bästa tipsen här, så att du vet vad du har att vänta dig och hur du förbereder dig på bästa sätt.

Hundras

Innan du köper din hund, undersök om olika raser. Olika raser har olika egenskaper, behov och personligheter. Detta är bra att kolla upp så att du förstår din hund och kan förutse den och er situation med rätt förutsättningar. Du kan sedan leta efter kennlar som avlar den rasen du är intresserad av och besöka dem för att känna av om det är en match. Kom ihåg att det är viktigt att det känns bra från början, att skaffa hund är ett åtagande på flera år och därför ska det kännas rätt redan från när du träffar hunden. Se även till att rasen du väljer passar din livsstil. Vissa raser kräver mer stimulans och aktivering än andra och eftersom deras behov varierar är det bra att vara medveten om hur de kommer passa med din livsstil.

Regler

Eftersom hundvalpar är som små barn och inte har hunnit lära sig vad som är rätt och fel är det viktigt att vara tydlig med regler. Var konsekvent med de regler du bestämt dig för och visa din valp vad som är okej och inte. Belöna hunden för de beteenden som du vill att den ska fortsätta med, detta skapar positiva associationer vilket sätter goda förutsättningar för bestående gott beteende hos din hund. I och med att valpar är nyfikna på allt är det viktigt att plocka undan saker som valpen kan tycka är kul att tugga på. Eftersom det alltid finns en risk att detta sker ändå, rekommenderar vi att teckna en hundförsäkring om olyckan skulle vara framme. Om inte annat, kan det ske saker som inte går att förutse och då kan det vara en trygghet att veta att du har en försäkring som täcker kostnader som uppstår.

Mijöträning

På tal om att valpar är nyfikna så är det en egenskap som är viktig att ta vara på. Det är viktigt att miljöträna din valp redan i ung ålder så att den vänjer sig vid andra hundar, människor och miljöer. Detta skapar bra förutsättnignar för att hunden agerar bra i framtiden och inte blir osäker eller rädd i främmande miljöer, med nya människor eller andra hundar. Det lär även din hund att kommunicera med andra hundar. Var noga med att miljöträna med människor och hundar som är säkra och trygga för att säkerställa att din valp får en bra upplevelse och inte blir rädd.