Försäkrat.se » Nyheter » Vad kostar det att ha hund?

Vad kostar det att ha hund?

golden retriver

Många av våra besökare har en gemensam fråga – vad kostar det att ha hund överlag? Att ta ansvar och ta hand om en hund väl innefattar en del kostnader och vi tycker det är viktigt att du är införstådd om det börjar bli aktuellt. I denna artikel kommer vi därför att reda ut vilka kostnader som finns och hur du kan tänkas resonera kring respektive.

En hunds behov

För att enkelt skala ner det och börja med att förstå vad en hund faktiskt behöver så är det helt enkelt någon som tar hand om den. Att ta hand om en hund innebär att man ger den mat samt tar hand om dess hälsa genom både ett aktivt liv men samtidigt att få rätt vård om någonting händer. Mer krasst, din hund behöver hundfoder, försäkring och vaccinationer.

Utöver detta kan det vara bra att ha diverse tillbehör. Med tillbehör menar vi halsband, bajspåsar, filtar, skålar och leksaker. Vissa av dessa kostnader är regelbundna och är ingenting du kan investera i för att sedan nyttja under flera år.

Kostnad år 1

Det allra dyraste året är ditt första med hund. Enligt SKK halveras ungefär kostnaden redan år två. Det första året består kostnaderna dels av inköpet av din hund men även något högre kostnader för försäkring och veterinärkostnader. Många hundägare är oroliga och antalet besök har visat sig vara fler under första året.

Exempel på vad en hund kostar år 1:

KategoriKostnad
Inköp hundca 18 000 kr
Hundfoderca 8000 kr
Vaccination600 kr
Försäkring5000 kr
Bajspåsar400 kr
Tillbehör1000 kr
Totalt32 000 kr
Exempel vad en hund kostar år 1 – Källa SKK. 2022

Exemplet ovan

Det finns en del reservationer med faktan över. Inköpspriset på en hund kan variera väldigt mycket beroende på ras samt vilken kennel du väljer att köpa ifrån. Just i detta fall (18 000 kr) har man utgått från en Golden Retriver inköpt i Stockholmsområdet.

Samma sak när det kommer till försäkringar. En hundförsäkring kan variera mycket i pris och det kan vara smart att utvärdera samt jämföra de olika alternativen. Ofta pratar man om vilken typ av självrisk eller maximal ersättning du kan få. Vissa värdesätter däremot andra saker som tillgång till digitala veterinärer samt en rabatt du kan erhålla när din hund är en valp. Läs gärna vidare på vår sida då vi på Försäkrat titulerar oss som experter på området.

När det kommer till hundfoder och mat till din nya hund kan det också variera enormt. Vissa köper så kallade specialfoder vilket har positiva effekter i form av mineraler eller specifika tillskott. Detta är ingenting som man allmänt rekommenderar utan kommer oftast från att en veterinär ser vissa brister i kosten.