Försäkrat.se » Nyheter » Svenska fritidshusmarknaden är stekhet

Svenska fritidshusmarknaden är stekhet

Alla våras liv har de senaste året omkullkastats på grund av den rådande pandemin – förhoppningsvis går vi emot ljusare tider. Sommaren 2020 blev mycket speciell och restriktionerna för resor avlägsnades inte förens juni. Detta har speglat den svenska fritidshusmarknaden och inför 2021 har priserna stigit med snitt 25 procent i hela landet.

Vinnare i Jämtland

I statistiken från Fastighetsbyrån går det även att urskilja hur marknaden för respektive län har utvecklats – och vinnaren är Jämtland. Här har priserna på fritidshus på ett år gått upp med 34 procent, och på fem år 91 procent.

Enligt mäklare i området har intresset för fritidshus ökat enorm då det hela befolkningen intresse för friluftsliv och skidåkning inom Sverige exploderat. I Jämtland återfinns bland annat Åre och Vemdalen.

Andra mycket populära län som vuxit kraftigt de senaste året är Jönköping och Skånes län.

Större efterfrågan på försäkringar

Som försäkringsguide är vi på Försäkrat.se hela tiden uppdatera på förändringar i beteenden och användandet av vår webbplats. Statistiken från Fastighetsbyrån ger samma bild som vår egen undersökning – intresset har ökat över tid.

Dels ser vi en generell ökning bland sökningarna på vår webbplats men även specifika besök och frågor kring just fritidshusförsäkring. En annars ganska okomplicerad försäkring kan vi närmare kontroll vara rätt svår att förstå. I samband med ökat intresse dyker det även upp fler frågor.

statistik sökningar efter fritidshus och försäkringar
Figur 1.1 – Intresse över tid fritidshus och försäkringar.