Försäkrat.se » Nyheter » Tänk på detta innan du flyger med småbarn

Tänk på detta innan du flyger med småbarn

Ska du snart flyga med småbarn för första gången? Vi förstår att det kan kännas främmande och läskigt både för dig och ditt barn. Därför har vi tagit fram denna artikel, för att du ska känna dig förberedd på vad det innebär att flyga med småbarn samt för att du ska känna dig trygg under resan. Denna guide är anpassad efter förberedelser som kan behövas om du flyger med barn under 2 år.

Bilbarnstol eller resevagga

Om du planerar att flyga en längre resa rekommenderar vi att du kikar på möjligheterna att ta med din egna bilbarnstol eller boka en “basinette” (även kallad resevagga) genom flygbolaget. Om du väljer att ta med en bilbarnstol är det viktigt att kolla med flygbolaget vilken typ av biljett ni bör köpa för att kunna garantera att den får en plats på planet. I vissa fall kan du ha tur att det finns ett extrasäte utan att du bokat en barnbiljett för bilbarnstolen och ditt barn, men för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du köper en vanlig barnbiljett. Du ska även säkerställa att märket på bilbarnstolen är godkänt av flygbolaget. Om du vill slippa att ta med en egen bilbarnstol kan du i de flesta fall boka en basinette (resevagga). Detta är viktigt att du gör i tid eftersom det endast finns ett begränsat antal.

Innan flygning med småbarn

För att underlätta har vi skapat en checklista som du kan använda innan du flyger med ett litet barn. Checka av den innan ni åker till flygplatsen för att vara på den säkra sidan. Det kan vara skönt att vara förberedd för att slippa stressa när du är på flygplatsen.

  • Lista med viktiga nummer. Detta kan förslagsvis vara numret till din barnförsäkring och reseförsäkring.
  • Skriv ned passnummer, personnummer och eventuellt visumnummer.
  • Betal- och kreditkortsnummer
  • Telefonnummer för att kunna spärra betal- och kreditkort
  • Flygbiljettsnummer
  • Negativt covid-test (gäller endast vissa länder, kolla därför upp vad som gäller för ditt resemål)
  • Koksaltlösning som näsdroppar att ge barnet 1 timme innan flygning

Under flygning med småbarn

För att underlätta själva flygningen för ditt barn kan det vara bra att ge koksaltlösning som näsdroppar någon timme innan flygning, detta lättar trycket i öronen om barnet har en förkylning och är täppt i näsan. Rådfråga på apoteket vilken koksaltlösning de rekommenderar för ditt barn eftersom det varierar beroende på barnets ålder. Eftersom tryckutjämning är en ny och märklig känsla för barnet kommer reaktionen förmodligen vara värst vid start och landning, men var lugn med faktumet att det inte brukar kännas lika jobbigt för barnet när ni väl är uppe i luften. Eftersom barn lätta blir rastlösa kan det vara skönt för dem att gå i mittengången. Om du känner att det skulle underlätta för ditt barn, fråga flygpersonalen om det är okej och var i närheten av era säten om det skulle ske tubulens som kräver att ni sätter på er bältet. Angående bälten kommer du troligen att få ett särskilt bälte för ditt barn, lyssna noga hur det fungerar och hur det ska hanteras vid eventuell evakuering.