Försäkrat.se » Nyheter » 3 saker tänka på innan din resa efter covid-19 (2021)

3 saker tänka på innan din resa efter covid-19 (2021)

Ut och resa är roligt och något många ägnar sig åt – både i arbete och på fritiden. 2020 har varit ett annorlunda år och framfarten av Covid-19 (corona) pandemin har stoppat i princip allt resande. I början av 2021 har vi sett mildare restriktioner och efter sommaren räknar många med att kunna resa som vanligt.

I denna artikel kommer vi att lyfta tre viktiga saker att tänka på innan du ger dig iväg.

1. Kolla upp lokala restriktioner

Beroende på vilket land du planerar att åka till kan restriktionerna se helt annorlunda ut. En del länder har vid det här laget öppnat upp helt medens andra fortfarande har begränsningar i vad du får och kan göra. Dels handlar det om att ha en förståelse och följa de regler som finns. En annan är såklart att du enklare kan planera din resa efter vad som går att göra.

UD har alltid råd och tips om varje land på sin hemsida.

2. Se över din reseförsäkring

Enligt Konsumenternas ska man aldrig resa utan en reseförsäkring. Det är viktigt att kontrollera detta innan man ger sig av – då det aldrig går att köpa ett skydd när man redan åkt iväg. Normalt sett har många ett så kallat reseskydd i sin hemförsäkring som gäller i upp till 45 dagar.

Om du planerar att vara borta längre än så går det alltid att förlänga eller köpa en separat försäkring. Kontrollera även omfattning av din försäkring, de vill säga om det skyddar bara dig eller även din familj.

Huvudsaken är att du har ett bra skydd om något skulle hända på eller innan din resa. Det handlar om ersättning för förseningar, skador men även vård. Vårdkostnader utomlands kan vara mycket dyra och framförallt nu under Covid-19 när osäkerheterna är större kan det vara bra att ha ett skydd.

3. Försök njuta

Till sist vill vi bara be dig försöka att njuta av din resa! Alla förberedelser och den tid som har varit senaste året har varit tungt för många. Att äntligen få kunna åka iväg på en resa med vänner och familj kan för många vara en enorm lättnad. Det ska inte bara bli en praktisk resa med intyg, oro och restriktioner. Försök verkligen att njuta av att komma iväg för att ladda energi ur denna pandemi.