Försäkrat.se » Nyheter » Checklista för att sjösätta båt

Checklista för att sjösätta båt

Sommaren är här och det är dags att sjösätta båten. Men innan du kan njuta av härliga segelturer eller utflykter med motorbåten behöver du gå igenom en del förberedelser för att sjösättningen ska gå så smidigt som möjligt. Ta en titt på vår checklista för att inte missa något innan du sätter igång.

1. Kontrollera all utrustning

Det första du bör göra är att kontrollera båtens utrustning så att allting fungerar som det ska. Om några delar är slitna är det nu du har chansen att byta ut dem. Det första du bör göra är att testa motorn och all elektronik i båten, samt även kontrollera propeller, styrning, drev och reglage. Se också till att sätta batterierna på laddning och fylla på med destillerat vatten.

Till utrustningen på båten hör också brandsläckaren, så du behöver ha koll på var den är placerad och att den inte behöver bytas inför den kommande båtsäsongen. Om du har gasol i båten behöver du även göra ett läckagetest och se till att du har en gasvarnare för att undvika olyckor. Dessutom bör du inspektera flytvästarna för att se så att de är i gott skick.

2. Undersök skrovet och eventuella segel när du rengör båten

Den utvändiga rengöringen behöver göras innan sjösättningen, medan rengöringen ovan däck egentligen kan vänta tills båten är sjösatt. Men innan sjösättningen behöver du undersöka skrovet så att det inte har några skador eller sprickor. Detta görs enklast i samband med rengöringen. Missa inte heller att montera dyvikan, bottenpluggen i båtens akter, som ett sista steg i samband med att du kontrollerar skrovet.

Om du har en segelbåt är det också nu du behöver se över riggen och kontrollera seglen så att de inte har några sprickor eller revor. Försäkra dig också om att du har en reparationssats ombord om seglen skulle få skador vid ett senare tillfälle.

3. Montera dyrbar utrustning sist

Eftersom det är vanligt med båtstölder, och det är lättare att stjäla från en båt som fortfarande ligger på land, är det bäst att montera motorn och annan dyrbar utrustning precis innan sjösättningen. Tänk också på att en båt på ett släp är lätt att stjäla, så om du har båten på ett släp innan sjösättningen är det bäst att låsa in den eller åtminstone ha ett riktigt bra lås på släpets draghandske. 

4. Teckna en båtförsäkring innan sjösättningen

Det finns båtförsäkringar som även inkluderar skador som uppkommer i samband med sjösättningen. Därför kan det vara bra att teckna en båtförsäkring redan innan du sjösätter båten för att vara säker på att kunna få ersättning om något skulle gå på tok innan båten är säkert i sjön. Har du redan en försäkring på båten sedan tidigare är det dags att se över den så att du har rätt pris och täckning för dina aktuella behov.

5. Håll koll på båten under de närmsta dagarna

När båten är i sjön behöver du undersöka om den håller tätt, eftersom eventuellt läckage måste åtgärdas direkt. Du behöver också hålla koll på om det läcker från slangar eller filter. Se därför till att kontrollera båten med jämna mellanrum under de första dygnen efter sjösättningen. Glöm inte heller att byta ut tågvirket om det är slitet och förtöja båten väl tills du beger dig ut på sommarens premiärtur.