Försäkrat.se » Nyheter » Såhär undviker du att vattenledningarna i huset fryser

Såhär undviker du att vattenledningarna i huset fryser

När det blir riktigt kallt ute finns det risk att vattenledningarna i ditt hus fryser, vilket kan leda till frysskador, spruckna rör och vattenläckor. För att undvika detta finns en hel del tips du kan ta till i god tid innan den första vinterkylan kommer.

Vad händer när en vattenledning fryser?

När det minusgrader ute kan vattnet i dina vattenledningar frysa. Då utvidgar sig röret och isproppar bildas, vilket kan göra att vattenröret till slut spricker. När värmen stiger och isen sedan smälter kan det skapas vattenläckor via sprickan, som i värsta fall kan leda till allvarliga och kostsamma vattenskador på både golv och tak.

En av anledningarna till att vattenledningarna fryser vid kallt väder är att marken isolerar så att värmen inte kan ta sig ner till ledningarna. Därför är själva vattenledningens isolering viktig, såväl som att ledningen ligger djupt ner i marken.

Tips för att motverka frysta vattenledningar

För att undvika att dina vattenledningar fryser kan du sätta på kranarna i huset då och då, eftersom vattnets rörelse motverkar att vattenledningen fryser. Det är också viktigt att se till att isoleringen kring vattenledningarna är tillräcklig, och att den inte är skadad på något sätt.  Du kan också installera en självreglerande värmeslinga som sätter på sig själv när det blir kyligt ute för att förhindra att vattenledningarna fryser, alternativt en frostvakt som också  skyddar mot frysskador samtidigt som det är en billigare lösning än ett vanligt element.

Dessutom behöver värmen i din bostad vara tillräckligt hög, oavsett om du är hemma eller om du är bortrest. Ska du resa bort under vintern kan det därför vara en god idé att du ber någon se efter ditt hus tills du är hemma igen. Det är också viktigt att ha täta fönster och dörrar, och att dra för eventuella gardiner när du är bortrest för att behålla så mycket värme som möjligt i huset.  

För att undvika att vattenledningarna fryser bör huset ha en grundvärme på minst 15 grader. Handlar det om ett fritidshus där du vill stänga av värmen helt måste du först tömma ledningssystemen från vatten för att de inte ska frysa under vintern.

Testa om dina vattenledningar har frysskador

Om du tror att dina vattenledningar kan ha skadats av kylan kan du se efter om det kommer ut något vatten från kranarna och kontrollera om rören känns hårda och kalla. Då finns risken att vattenledningarna har fryst. I bästa fall kan det handla om en ispropp i röret, och då behöver du lokalisera den och tina upp den direkt. Du kan använda dig av en varm trasa, en varmvattensflaska eller en hårtork, eller kontakta en rörfirma som kan tina upp röret på korrekt sätt.  

Har röret redan börjat läcka måste du däremot stänga av huvudkranen genast, och därefter  kontakta en reparatör. Vattenläckor som orsakats av frysskador ingår oftast i din villaförsäkring, så du bör också kontakta ditt försäkringsbolag för att anmäla skadan. Tänk på att du kan få avdrag på ersättningen om du har haft för låg värme i huset, så läs igenom försäkringsvillkoren noga för att få koll på hur aktsamhetskraven för denna typ av skada fungerar.