Försäkrat.se » Nyheter » Skador orsakade av snöfall – kan det ge ersättning?

Skador orsakade av snöfall – kan det ge ersättning?

Snön är uppskattad av många, men den kan också orsaka problem för hus- och bilägare. Detta eftersom snö väger en del och kan orsaka ras samt att snöfall i sig kan orsaka olyckor. Vi förstår att det att det är många svenskar som är intresserade att veta i vilka fall de kan få ersättning på grund utav snö/snöfall. Därför har vi skapat denna artikel – så att du enkelt kan hitta nödvändig information om vad som gäller och hur du får ersättning.

Skador på ditt hus och dina saker

Vid kraftigt snöfall och ihållande kyla finns det bland annat risk för takläckage, snötrycksskador och frysskador. Det finns regler från Boverket om hur mycket snö ett tak ska tåla och att kolla upp om ditt tak uppfyller kraven är ett bra första steg för att undvika skador. Fortsättningsvis är det viktigt att du håller koll på taket och att det inte samlas för mycket snö. För att lätta på snölasten bör du anlita snöskottare (eftersom det är på ett tak rekommenderar vi proffesionella snöskottare), använda en skyffel som inte skadar taket med repor samt tänka på att skotta hela taket för att förhindra snedbelastning. Om det trots dessa åtgärder inträffar skador på husets tak eller lösören i hemmet kan det i de flesta fall täckas av din hemförsäkring och villaförsäkring. Om detta är ett viktigt moment för dig, kolla noggrant i villkoren att skador orsakade av snöfall ersätts.

Skador på din bil

Det är svårt att unvika att använda bilen på grund av vädret, visst måste man till jobbet ändå. Vi rekommenderar trots detta inte att sätta sig i bilen om det råder kraftogt snöfall, men om det är ounvikligt finns det vissa saker som är bra att veta. För att vara säker att du och din bil kan få bärgning hem och till reperationsverkstad utan att det kostar skjortan är det viktigt att du har en bilförsäkring som täcker detta. Vill du även att det ska ingå ersättning för hyrbil är det betydande att det står i villkoren att just det momentet täcks. För att du ska ha rätt till ersättning är det vissa självklara villkor som måste uppfyllas, det är exempelvis att du har rätt däck (vinterdäck eller allround-däck), att du innehar giltigt körkort och att du inte kört vårdslöst.

Övriga skador

För alla typer av skador (även de nämda ovan) råder vi dig att kontakta ditt försäkringsbolag så fort som möjligt, detta för att minnet om vad som hänt är färskt och för att du får hjälp direkt med hur du kan gå vidare. Ytterligare skador som kan inträffa på grund av snöfall är förstörd mat i kylskåp och frys på grund av strömavbrott. Detta ersätts av majoriteten av försäkringsbolag. Det är viktigt att värdet av det som blivit förstört är dokumenterat på något sätt, tänk på det innan du slänger maten som blivit förstörd. Sist men inte minst kan även du råka ut för en olycka på grund av snö, kanske bryter du benet för att du råkar halka. Förlorad inkomst eller kostnader som kan uppkomma till följd av en sådan skada kan i vissa fall täckas av en olycksfallsförsäkring.