Försäkrat.se » Nyheter » Undvik bränder i juletider

Undvik bränder i juletider

Nu har halva december passerat och mörkret har ännu en gång blivit en ständig del av våra dagar. Det är en period av högtider och mysiga kvällar i soffan eller samlingar runt bordet. Alla dessa tre fenomen har flera saker gemensamt, men det är två speciella saker jag tänker på – levande ljus och spisen. Att tända ljus i hemmet förstärker mysfaktorn när dagen annars är grå och dyster. Under vissa högtider, exempelvis under Luciafirandet tidigare i veckan, har levande ljus till och med en viktig roll. Högtiderna förknippas även med att laga en större mängd mat och många av våra traditionella rätter tillagas under lång tid. Att vi tydligen ska vara ganska slarviga gällande rengöring av spisfläkten gör det hela inte bättre.

Det är ingen vidare nyhet att levande ljus och spisen kan starta bränder i ditt hem. Tvärtom mot vad många tror, så är det faktiskt spisen som utgör den största risken för bränder under december och januari månad – och inte ljusen. Detta menar SOS Alarm och Försäkringsbolaget IF, som tar emot flest telefonsamtal under julhelgen och nyårshelgen. En av fem bränder uppstår i köket. Nedan listar vi några tips för hur du kan minska risken för bränder från spis och levande ljus. Om olyckan ändå skulle vara framme rekommenderar vi att du har en försäkring som täcker skadorna. Klicka vidare för att läsa mer och hitta en billig hemförsäkring som passar dig.

3 snabba tips för att motverka brand i köket:

  • Lämna aldrig mat, som står på uppvärmning i ugnen eller på spisen. Smör och olja kan fatta eld. Om spisfläkten är påslagen kan branden bli större och sprida sig väldigt snabbt.
  • Gör rent spisfläkten med jämna mellanrum. Fettfiltret i fläkten fattar lätt eld.
  • Ha inte föremål av lättantändliga material på eller nära spisen.

3 snabba tips för att motverka brand från levande ljus:

  • Ha alltid uppsikt över ljusen.
  • Ha inte levande ljus i närheten av lättantändligt material, såsom gardiner eller torr mossa. Ljusstaken bör också vara i ett material som inte brinner, som smide, sten eller keramik. Ställ inte levande ljus direkt på en bordsskiva.
  • Ha inga levande ljus i granen. 

Om du vet med dig att du ofta kan glömma att släcka ljusen eller att stänga av spisen, så kan en lapp med en påminnelse göra susen! Och du, visst har du brandvarnare med laddade batterier i alla hemmets rum? Tänk också på att ha en brandsläckare och en brandfilt på ett ställe där du snabbt kan komma åt dem. 

God jul och Gott nytt år!