Försäkrat.se » Nyheter » Vad ska du göra efter en stöld i ditt hem?

Vad ska du göra efter en stöld i ditt hem?

Det är alltid en tråkig händelse att få något stulet. Speciellt i ditt eget hem, där det ska vara lugnt och tryggt. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har kunnat se en minskning på antal ärenden gällande stölder under pandemin, men inbrott i bostäder har följt den utvecklingen långsamt. Då räknas inte stölder i hemmet till följd av bedrägeri eller att någon tar sig in genom en olåst dörr. Vi kommer här att lista 3 saker du måste göra om du har blivit utsatt för stöld i ditt hem:

1. Polisanmälan

Du ska så fort som möjligt anmäla stölden till polisen. Brottet ska anmälas till 114 14, en polisstation eller via e-tjänst på polisens hemsida. Där kan du välja mellan olika kategorier av stöldgods, exempelvis mobiltelefon, Id-handling eller cykel. Anmäl brottet så fort du förstått att det har skett. Det spelar ingen roll när på dygnet du upptäcker att något är borta – polisen har öppet dygnet runt. Genom en snabb anmälan har polisen större chanser att hitta bevismaterial runt platsen.

Om brottet är pågående, det vill säga att du ser stölden ske just nu, ska du ringa 112. Då kommer polisen snabbare till dig.

Det är viktigt att göra en anmälan. Om stölden är anmäld finns större chanser för att du får tillbaka ditt saknade föremål eller att du får ersättning från din hemförsäkring.

2. Försäkring

Alla försäkringsbolag betalar ut ersättning för lös egendom, som blir stulna från hemmet. Detta gäller även om det var förvarat i vinds- eller källarförråd. I regel får du dock en lägre summa för egendom som är förvarad på det sättet, då det inte är lika säkert förvarat där som inne i ditt hem. Detsamma gäller egendom i en övernattningslägenhet, i ett förråd, i ett fritidshus eller i bilen. Om du har något som blir stulet utanför hemmet, till exempel i trädgården, kan du inte få ersättning från din hemförsäkring.

För att få ersättning krävs att du bevisar följande till ditt försäkringsbolag:

  • Att det handlar om stöld: Här kan en bild på exempelvis ett uppbrutet lås eller en krossad fönsterruta lämpa sig.
  • Det är du som äger egendomen: Ett kvitto, bild på dig och egendomen eller originalkartongen räcker oftast.
  • Egendomens värde: Du kan skicka in kvittot eller kontoutdrag för detta krav.

3. Vidta säkerhetsåtgärder

När stölden är anmäld har du förhoppningsvis fått tillbaka din egendom eller åtminstone fått ersättning för det. Det sista du dock behöver göra är att säkra ditt hem, så att du kan förhindra fler stölder i framtiden. Övervakningskameror runt hemmet är ett alternativ. Det finns även många tips och trix på hur du kan göra dörrar och fönster inbrottssäkra. Några exempel är:

  • Installera lås på skjutdörrar och andra dörrar till terrass och altan.
  • Använd envägsskruvar runt lås.
  • Byt ut haspar på fönster, till en med spärrfunktion.