Försäkrat.se » Nyheter » Har din cykel blivit stulen? Detta kan du göra!

Har din cykel blivit stulen? Detta kan du göra!

Antalet cykelstölder i Sverige minskade rejält under 2023, men fortfarande försvinner ett stort antal cyklar varje år – särskilt under sommarmånaderna. Det kan vara svårt att förhindra en cykelstöld, men som tur är finns det goda möjligheter att få ersättning om tjuven mot förmodan skulle stjäla just din cykel. Läs vidare för att få reda på hur du anmäler en cykelstöld och hur du gör för att få ersättning från ditt försäkringsbolag.

Anmäl stölden till polisen

En cykelstöld är ett brott som alltid bör anmälas till polisen. Dels behövs en polisanmälan för att du ska kunna få ersättning via din försäkring, men det är också viktigt att polisen får reda på vad som har hänt för att kunna hålla utkik efter din cykel och hitta personen som stal den. Du kan anmäla din cykel stulen på polisens hemsida, via ett telefonsamtal eller under ett besök på ditt lokala poliskontor.

Det är tyvärr sällan som stulna cyklar hittas, och det är få som faktiskt åtalas för cykelstölder. Att stjäla en cykel går snabbt och det finns sällan några spår efter tjuven, men  ibland hittar polisen stulna cyklar i samband med andra ärenden. För att kunna få tillbaka din cykel behöver du bevisa att den faktiskt är din, vilket du kan göra med ett kvitto med cykelns ramnummer.

Ansök om ersättning från ditt försäkringsbolag

Om du har en hemförsäkring har du möjlighet att få ersättning för en stulen cykel. Efter att polisanmälan är gjord kan du anmäla stölden till ditt försäkringsbolag. Då behöver du uppge polisens ärendenummer, och gärna bifoga ett kvitto med cykelns ramnummer samt information om vad den kostade och när den köptes.

De krav som försäkringsbolagen ställer för att du ska kunna få ersättning för en stulen cykel varierar något. Många bolag vill nämligen att din cykel ska ha varit låst, eller ha förvarats i ett låst utrymme för att du ska få någon ersättning. Andra försäkringsbolag sätter i stället ned ersättningsbeloppet om du har missat att låsa cykeln. Hur mycket du kan få i ersättning påverkas sedan av följande faktorer: 

  • Värdet på cykeln 
  • Cykelns ålder 
  • Din självrisk 

Det belopp du sedan får ut är värdet minus självrisken, samt det åldersavdrag som försäkringsbolaget gör om din cykel inte är nyinköpt.

Se över din hemförsäkring när du köper en ny cykel

Försäkringsbolagen har valt att erbjuda olika maxbelopp för ersättning vid cykelstölder i respektive hemförsäkring. Vissa av dem har ett maxbelopp som endast ligger på 10 000 kronor, vilket kan vara en låg summa om du äger en helt nyinköpt cykel. Därför är det viktigt att du kontrollerar att försäkringen faktiskt täcker hela värdet på din cykel så att du kan få rätt ersättning om den blir stulen. Även försäkringsbolagens åldersavdrag samt självrisk kan skilja sig åt, såväl som premien på din försäkring. Därför är det en god idé att jämföra olika alternativ och överväga att byta försäkringsbolag om du hittar ett bättre erbjudande.

Du som har en cykel av högre värde än normalt, till exempel en tävlingscykel eller en elcykel, kan dessutom teckna en tilläggsförsäkring till din vanliga hemförsäkring som kan ge dig ett högre ersättningsbelopp om din cykel skulle bli stulen. Det går också att teckna en separat försäkring via din cykelhandlare.