Försäkrat.se » Nyheter » Hur du minskar risken för inbrott i ditt hem

Hur du minskar risken för inbrott i ditt hem

Hur du minimerar risken för inbrott i hemmet

Känslan av att någon okänd har brutit sig in i hemmet är svår att skaka av sig. Det handlar inte bara om förlorade ägodelar, utan också om minskad trygghet och rädsla för att det ska hända igen. Men, det finns en hel del åtgärder att ta till för att minska risken för inbrott. Läs vidare för att få de bästa tipsen för att stoppa tjuven redan innan inbrottet är ett faktum.

Grannsamverkan är ett säkert kort

Ett effektivt och trevligt sätt att förebygga inbrott är att bygga upp en god grannsamverkan. Många inbrottstjuvar håller aktivt koll på vilka som verkar vara bortresta. Till exempel genom att lägga ett föremål framför hus- eller lägenhetsdörren och se om det ligger kvar under en längre period. För att få det att se ut som du är hemma när du är bortrest kan du be dina grannar göra följande saker. Parkera sin bil på din uppfart, hämta posten, skotta snö, lägga sina sopor i din soptunna, besöka ditt hem regelbundet för att vattna blommorna eller flytta på saker i trädgården då och då.

Anpassa belysning inne och ute

Genom att använda timers till dina lampor i huset kan du få det att se ut som att du är hemma även när du inte är det. Du kan också installera utomhusbelysning som tänds när någon kommer tillräckligt nära ytterdörren, vilket kan fungera avskräckande på inbrottstjuvar.

Ha lås på alla dörrar och fönster

Om någon del av bostaden ligger i markplan bör du ha lås inte bara på ytterdörren utan även på fönster samt altan- och balkongdörrar. Det är också viktigt att låsa dörren även när du är hemma och att välja den typ av lås som gör det svårare för en tjuv att bryta sig in.

Var på din vakt med okända personer

En trevlig försäljare som knackar dörr i området kan lika gärna vara en inbrottstjuv som är ute och rekognoserar. Självklart ska man inte vara överdrivet misstänksam, men det skadar inte att vara uppmärksam och undvika att bjuda in okända personer i bostaden. Är det någon som uppger sig vara representant för en myndighet ska de alltid kunna visa upp en legitimation med giltigt telefonnummer som du kan ringa för att kontrollera att allting stämmer.

Underlätta inte för inbrottstjuven

Det är onödigt att göra det lättare för tjuven att bryta sig in i ditt hem genom att förvara stegar, verktyg och trädgårdsredskap utanför bostaden. De kan i så fall användas för att öppna fönster eller dörrar, eller nå fönster högt upp som är olåsta. Du bör inte heller ha större växter som skymmer fönster eller dörrar eller sätta upp byggnadsställningar som går att klättra på utifrån om du renoverar huset.

Var försiktig med vad du publicerar på sociala medier

Idag är det många som lägger upp bilder från semestern på sociala medier, eller kanske skriver om en kommande resa på bloggen. Visst är det kul att dela med sig om vad som händer i livet med vänner och bekanta, men se då till att inläggen inte är offentliga så att vem som helst kan se att du inte är hemma.

Genom att förebygga inbrott enligt tipsen ovan kan du minska risken för att bli bestulen i din bostad. Om ett inbrott mot förmodan ändå skulle ske har du möjlighet att få ekonomisk  ersättning från ditt försäkringsbolag samt krishjälp hos psykolog vid behov. Därför är det bra att ha koll på din hemförsäkring så att du vet hur mycket du kan få i ersättning om olyckan trots allt skulle vara framme.