Försäkrat.se » Nyheter » Vinterdäck lag

Vinterdäck lag

Vinterdäck lag

En stor del av året kan det vara vinterväglag i Sverige och Norden, därav finns det regler och lagar om när man måste ha vinterdäck på bilen. Det är helt förståeligt att det kan vara svårt att hålla koll på alla lagar och när de gäller, därför har vi samlat ihop all information som du kan tänkas behöva veta om vinterdäck nedan. På detta sätt kan du vara köra lagligt på vägarna, men framförallt kan du köra säkert och mindre riskfyllt.

När måste man ha vinterdäck?

Enligt svensk lag måste din bil ha vinterdäck under perioden 1 december–31 mars om det råder vinterväglag. Om det råder vinterväglag eller ej avgörs av polisen, men finns det frost, snö eller snömodd på vägen räknas det i regel som vinterväglag. Oavsett om du har friktionsdäck eller dubbdäck gäller kravet på vinterdäck. Det kan även vara bra att veta att du endast är tillåten att ha dubbdäck på bilen mellan 1 oktober – 15 april och att friktionsdäck är tillåtet hela året. Dessa krav gäller även utlandsregistrerade fordon, alltså inte endast svenska bilar, lastbilar, släpvagnar och så vidare.

Vinterdäck checklista

Innan eller under bytet till vinterdäck kan det även vara bra att kika lite extra på vissa saker. För att underlätta för dig har vi därför skapat en checklista som du enklelt kan använda dig av. På så sätt kan du göra det smidigt och utan några frågetecken.

Vinterdäckens skick

Enligt experter håller ett vinterdäck i genomsnitt 3 500-5 000 mil och dubbdäck slits ut snabbare än dubbfria vinterdäck. Köper du nya däck idag ska de hålla i 5-10 år oavsett vilken typ av däck det är, förutsatt varierad och aktiv körning. En generell rekommendaton brukar vara att mönsterdjupet bör vara 4 millimeter, men för lätta lastbilar och personbilar är kravet att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter. Eftersom att däck och därmed också mönsterdjup slits, är det viktigt att du håller koll på att dina däck har tillräckligt mönsterdjup innan du monterar dem på bilen. Har du dubbdäck kan dessa självklart också slitas och om dubbarna är nedslipade eller har lossnat är det dags att byta däck.

Vinterdäck lufttryck

Det är även viktigt att se till att dina däck har bra lufttryck. Vad som är bra och rätt lufttryck för ditt fordon kan du oftast se på en dekal som sitter på tanklocket eller vid förardörren. Den informationen ska även finnas i ägarmanualen som tillhör fordonet. Du kollar däckens lufttryck på följande sätt:

  • Hitta en tryckmätare (finns oftast på bemannade bensinstationer)
  • Se till att däcken är svala, varma däck kan påverka tryckmätaren.
  • Skruva av ”ventilhattarna” på ventilen och sätt tryckmätaren över ventilen.
  • Läs av mätaren och se om den visar det värde dina däck bör ha enligt ägarmanualen.
  • Skruva tillbaka ventilhattarna.

Fel tryck i däcken kan påverka körningen, bränsleförbrukningen och livslängden på dina däck. Genom att ha rätt lufttryck i däcken höjs säkerheten och miljöpåverkan minskar.

Byt till vinterdäck i god tid

Eftersom dåligt vinterväglag som exempelvis blixthalka kan komma plötsligt, är det viktigt att du är förberedd i gid tid. När hösten och kylan kommit bör du redan då tänka på att byta till vinterdäck. På detta sätt säkerställer du att resor inte blir tvungna att ställas in och att du kan föra din bil säkert framåt på de svenska vägarna.