Försäkrat.se » Nyheter » Hur ställer jag av och på bilen?

Hur ställer jag av och på bilen?

Hur ställer jag av och på bilen?

Varför man ställer av och på sin bil har ofta klara anledningar, man ska antingen köra bilen eller inte och vill inte betala skatt och försäkring onödan. Att ställa på bilen innebär att du först och främst köper en trafikförsäkring och betalar fordonsskatt, sedan kontaktar du Trafikverket för påställning av bilen. Gör du inte detta är det inte lagligt att föra fordonet på vägarna. Att ställa av bilen gör man oftast för att inte betala trafikförsäkring och fordonsskatt för ett fordon som inte behöver det. Att du ställer av bilen måste också meddelas till Trafikverket och det innebär att du inte får köra fordonet.

Ställa av bilen

Om du önskar ställa av din bil gör du det enkelt via Trafikverket. Du kan välja att göra det på ett av dessa tre sätt:

  • Skriftligen på bilens registreringsbevis
  • Via appen “Mina fordon”
  • Via deras e-tjänst (Ställ av/Ställ på fordon)
  • Via deras servicetelefon

Att ställa av ditt fordon rekommenderas att göra om du inte använder det för att inte betala fordonsskatt och försäkring som inte används. Däremot finns det en avgift som alltid behöver betalas oavsett om fordonet är avställt eller påställt och det är vägtrafikregisteravgiften som oftast är runt 62 kr/år.

Det som sker när du ställer av bilen är att Transportverket låter dina försäkringsuppgifter vara kvar vilande i deras system (vägtrafikregistret) och även informerar ditt försäkringsbolag att bilen är avställd.

Ställa på bilen

Innan du ställer på din bil ska du kontrollera att du har en giltig trafikförsäkring och du ska även betala fordonsskatt inom 3 veckor efter datumet ditt fordon ställdes på. Du måste även ha rätt att köra på vägarna, det vill säga att bilen är besiktad och inte har körförbud. Det är du som fordonsägare som är ytterst ansvarig att säkerställa att fordonet har rätt att föras i trafik, så kolla hellre en gång för mycket. Har du tidigare haft bilen påställd och dina försäkringsuppgifter finns i vägtrafikregistret kopplas de automatiskt på när du ställer på bilen eftersom ditt försäkringsbolag blir notiferat att bilen är i bruk igen.

Viktigt att veta är att du inte kan anmäla en avställning av ditt fordon samma dag som du tidigare anmält en påställning. Det kan också vara bra att hålla koll på att påställningen oftast tar en vardag att hantera, därmed kan du oftast inte ut och köra direkt när du skickat in din registrering – vänta alltid på en bekräftelse eller håll koll på “mina sidor” i appen eller hemsidan.

Hur ofta kan man ställa av och på bilen?

Det finns ingen regel som begränsar hur ofta du får ställa av och på ditt bil och eftersom det är en enkel process gör många av våra besökare detta för att spara pengar. Som nämnt tidigare ska du dock ha i åtanke att registeringen inte sker automatiskt på några sekunder, utan oftast tar någon dag.