Försäkrat.se » Nyheter » Gör detta istället för att säga upp din försäkring

Gör detta istället för att säga upp din försäkring

Artikel om vad du bör göra om du vill säga upp din försäkring

Att säga upp en personförsäkring, eller byta till ett billigare försäkringbolag kan kännas som en bra idé för att spara pengar. Men ofta är nackdelarna fler än fördelarna. I denna artikel får du flera alternativ till vad du kan göra istället för att säga upp din livförsäkring, sjukvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring eller andra typer av personförsäkringar. 

Flera risker med att säga upp försäkringen

Det är alltid bra att vara försiktig med att säga upp eller byta en personförsäkring, och det gäller särskilt en barnförsäkring. Skador eller sjukdomar som har uppkommit tidigare inkluderas nämligen inte i den nya försäkringen. Därför finns risken att du går miste om ersättning som du annars hade haft rätt till om du hade behållit din gamla försäkring. Barnförsäkringar har också mer generösa villkor jämfört med de försäkringar du kan teckna som vuxen. Därför är det alltid klokt att behålla barnförsäkringen så länge det går. 

En del försäkringsbolag har också en karenstid innan en nytecknad försäkring gäller fullt ut. Under denna tid kan du inte få ersättning för vissa sjukdomar. Därför är det bäst att ha kvar även den gamla försäkringen under karenstiden för att vara fullt försäkrad.

Se om du kan få rabatt

För att spara pengar på en försäkring du redan har tecknat kan du hålla utkik efter samlingsrabatter hos ditt försäkringsbolag. Det är ofta möjligt att få 10-15 % rabatt om du tecknar ett visst antal försäkringar hos samma bolag. Då kan du till exempel flytta din bilförsäkring eller hemförsäkring för att få rabatt, samtidigt som du behåller dina personförsäkringar hos samma försäkringsbolag. Ibland går det också att få rabatt genom att betala via autogiro eller e-faktura. På så vis kan du få ner dina försäkringskostnader och ha möjlighet att behålla dina försäkringar i stället för att säga upp dem.

En del försäkringsbolag erbjuder dessutom särskilda förmåner till sina kunder som kan hjälpa dig att spara pengar. Det kan till exempel handla om gratis juridisk hjälp, kostnadsfria molntjänster eller rabatter på produkter som du ändå hade köpt till fullpris. Missa inte att kika igenom ditt försäkringsbolags erbjudanden för att se om de kan vara till nytta för dig eller din familj.

Sänk försäkringsbeloppet eller acceptera en högre självrisk

Ett sätt att göra försäkringspremien billigare är att sänka försäkringsbeloppet, vilket ofta är ett bättre val än att säga upp eller flytta en försäkring. Då får du inte lika mycket i ersättning om olyckan skulle vara framme, men samtidigt har du förhoppningsvis råd att behålla försäkringen med samma villkor som du har idag.

Om du måste betala självrisk när du utnyttjar din försäkring kan du också välja en högre självrisk för att få ner försäkringspremien. Då blir den löpande kostnaden för försäkringen lägre, samtidigt som du behöver vara beredd på att betala mer ur egen ficka innan du får ut någon ersättning.

Istället för att säga upp en försäkring kan du alltså samla flera försäkringar hos samma bolag för att utnyttja samlingsrabatter, eller ta del av andra typer av erbjudanden hos ditt försäkringsbolag. Du kan också acceptera ett lägre ersättningsbelopp och byta till en högre självrisk för att få ner försäkringspremien. Då sparar du pengar samtidigt som du får råd att behålla viktiga försäkringar som kan ge nödvändig ersättning i ett stort antal olika situationer.