Försäkrat.se » Nyheter » Vad är vagnskadegaranti?

Vad är vagnskadegaranti?

Här går vi igenom begreppen och vad som egentligen menas med vagnskadegaranti. När du köper en ny bil i Sverige så ingår vagnskadegaranti i köpet och gäller vanligtvis i tre år från och med det datumet köpet görs. Det kan vara bra att kontrollera hur länge den räcker för just din bil genom att läsa i ditt köpeavtal för det kan variera mellan bilmärken. En vagnskadegaranti täcker många olika typer av skador som din bil kan råka ut för och gäller när dessa har uppstått både vid trafikolyckor eller en singelolycka där ingen annan bil än din varit inblandad. Den ersätter också andra skador såsom skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser.

Om du har en ny bil med vagnskadegaranti räcker det med att teckna en bilförsäkring utan tillvalet vagnskada. Det betyder att du får en bra skydd till ett lägre pris då du redan har vagnskadeskyddet genom ditt bilköp. Efter tre år upphör i regel vagnskadegarantin – då behöver du alltid justera till att även omfatta vagnskada som tillval.

Hos vissa bolag sker detta automatiskt men det är långt ifrån alla bolag. Därför är det alltid superviktigt att du själv håller koll när vagnskadegarantin slutar gälla på din bil. Det kan bli väldigt dyrt om du råkar ut för en olycka och inte har en helförsäkring samtidigt som din vagnskadegaranti har utgått.

Vad är en vagnskadeförsäkring?

Om din bil saknar vagnskadegaranti och din bil har ett högt värde är det en bra idé att teckna vagnskada som tillval till din halvförsäkrad bil för att behålla samma heltäckande skydd. Vagnskada är är ett tillval i försäkringar som gör att yttre sidan av bilen även är skyddad. Om du är vållande till en olycka så är det denna vagnskadeförsäkring som täcker just detta. Om bilen totalkvaddades vid en olycka så kommer troligen bilen lösas in och du får pengar för att köpa en ny bil vilket är beräknat på vad din bil var värd vid olyckstillfället. Ofta kan du hos de olika försäkringsbolagen välja en skräddarsydd din ordinarie försäkring som passar dina behov, alternativt kan du ofta välja ett stort alternativ som har med alla tilläggsförsäkringar som finns och ger dig lite extra förmåner i form av generösare villkor om olyckan skulle vara framme.

Försäkringen vagnskadeförsäkring gäller för de skador som kan uppstå på bilen vid en trafikolycka. Det kan även ge ersättning vid uppsåtlig skadegörelse eller annan olyckshändelse. Det kan vara allt från kollision, dikeskörning, vid transport eller vid ett fallande träd. Om det sker en olycka på en bilfärja eller på ett tåg kan det också vara aktuellt med ersättning.

Behöver jag en sådan?

Om du behöver en vagnskadeförsäkring beror helt och hållet på vilken slags bil du har och vilket skydd du egentligen behöver. Vanligtvis brukar vagnskada som tillval (helförsäkring) rekommenderas för dig som är ägaren till en bil med en ålder på 3-12 år. Ofta är det värdet på bilen som egentligen avgör om det är värt det. Du får ställa försäkringspremien på en helförsäkring med självrisken mot vad bilen egentligen är värd. Om du har en bil som är värd ca 15.000kr är det då värt att betala 5000kr i försäkringspremie per år med en självrisk på 5000kr? Det är dessa saker som du personligen får gå igenom och fundera över.

Ett annat fall kan vara om du har importerat en bil från utlandet. Dessa bilar saknar i allra de flesta fall vagnskadegaranti och här är det viktigt att du tecknar en helförsäkring från dag 1 du ställer på bilen och börjar använda den i trafiken.

Att välja till en vagnskadeförsäkring beror helt och hållet på vilken bild du har och vilket skydd du behöver. Generellt sett brukar vagnskada som tillval passa dig som är ägaren av en bil som är mellan tre till tolv år gammal eller om du har en nyare bil som saknar vagnskadegaranti – exempelvis en importbil. När din bil blir äldre får du sen avväga försäkringskostnaden mot bilens egna värde. En äldre bil kan också ha ett värde av en vagnskadeförsäkring men ibland kan en halvförsäkring vara tillräckligt om bilens värde blivit lågt.
Vi hoppas detta har klargjort exakt vad vagnskadegaranti och vagnskadeförsäkring innebär. Vid eventuella frågetecken rekommenderar vi dig att läsa på noga om din nyinköpta bil för att se hur din vagnskadegaranti gäller. Vissa bilar kan ha en längre vagnskadegaranti på exempelvis 5 år. Att personligen avgöra om du ska ha en helförsäkring eller om det räcker med en halvförsäkring kan vara lite svårt ibland, i slutändan är det du som kommer att betala för försäkringen och det är du som kommer köra bilen. Har du varit med om mycket olyckor förut? Känner du dig försiktig i trafiken? Dessa saker kan spela in och vi hoppas att denna genomgång har hjälpt till reda ut begreppen.