Försäkrat.se » Nyheter » Sibirisk katt – allt du behöver veta

Sibirisk katt – allt du behöver veta

Artikel om allt du behöver veta om sibirisk katt

Sibiriska katter kommer ursprungligen från Ryssland, och denna kattras passar därför bra i det svenska klimatet. Den har en tjock och relativt lång päls som kräver en del vård, och den trivs bra med att vara utomhus oavsett väder. Samtidigt gillar den att kela och mysa hemma, och är även barnvänlig. Om du är nyfiken på sibirisk katt kan du fortsätta läsa nedan för att få koll på allt du behöver veta.

Utseende

Sibirisk katt är en medelstor ras där honorna kan väga upp till 7 kilo, medan hanarna väger upp till 10 kilo. Eftersom den älskar att vara ute och röra på sig är den både muskulös, stark och smidig.

Det kalla klimat som sibiriska katter härstammar från har gjort att den har en riktigt tjock päls på vintern, medan pälsen tunnas ut på sommaren. Därmed trivs den som utekatt året runt i Sverige. Pälsen är lång på vissa ställen, med ljusare färg nära huden och mörkare längre ut. Det är vanligt att pälsen har bruna toner, men alla mönster och färger är accepterade. Sibirisk katt har också hårtofsar på öronen och mellan tårna för att hålla sig extra varm under vintern. Eftersom pälsen är både lång och tjock behöver du borsta den regelbundet för att undvika tovor och hitta eventuella fästingar som har satt sig under pälsen.

Personlighet

Sibiriska katter har härliga personligheter eftersom de är mycket smarta, envisa och självständiga, samtidigt som de också är barnvänliga och tycker om att mysa i soffan. Det är viktigt för katten att få komma ut varje dag eftersom den älskar att klösa, klättra och ge sig ut på äventyr. Dessutom älskar sibiriska katter att jaga under natten, oavsett väder. Därför bör du installera en kattlucka så katten kan komma och gå som den vill. En annan del av personligheten är att de är väldigt tillgivna och gärna knyter an till människor. Detta ger dig möjligheten verkligen blir vän med din katt. Ytterligare egenheter hos sibiriska katter är att de tycker om att leka med vatten och att de lätt kan lära sig tricks eftersom de är intelligenta.

Sjukdomar och hälsobesvär

Sibirisk katt är en frisk ras som har få rasspecifika sjukdomar. Men, precis som många andra raser finns det viss risk för hjärtsjukdomen Hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som gör att hjärtat får svårt att pumpa runt blodet. Hos sibirisk katt förekommer även Polycystisk njursjukdom (PKD) som kan orsaka njursvikt, pyruvatkinasbrist (PK-brist) som orsakar anemi samt TR (FORL) som är en tandsjukdom som bryter ner tanden inifrån. Se till att du har en kattförsäkring som ersätter TR (FORL) eftersom denna åkomma inte ingår i alla försäkringar. 

Om en sibirisk katt bibehåller en god hälsa kan den leva i upp till 20 år. Tänk bara på att katten behöver en bra kost eftersom de är aktiva. Du bör också vara noga med att ta bort eventuella fästingar eftersom de lätt sätter sig i den tjocka pälsen när katten är ute på äventyr utomhus. Som tur är drabbas katter sällan av sjukdomar efter fästingbett.