Försäkrat.se » Nyheter » Schäfer – allt du behöver veta

Schäfer – allt du behöver veta

Allt du behöver veta om schäfer artikel

Tysk schäferhund är från början en gammal vallhundsras och schäfer kommer från tyskans namn för fåraherde på tyska. Idag är schäfern en av de mest populära hundraserna i världen, särskilt eftersom de är så lättlärda, aktiva och samarbetsvilliga. Schäfern passar också bra som sällskapshund eftersom de är både vänliga och lojala. Men, det är en mycket aktiv ras som kräver en hel del motion och mental stimulans. Läs vidare för att få reda på mer om schäfern och om denna hundras kan tänkas passa dig.

Utseende

Schäfern är en mellanstor eller stor hund beroende på vilken avelsinriktning hunden tillhör. Utställnings- och sällskapshundar är något större och har ofta en sluttande rygg, medan brukshundar har rakare ryggar och är lite mindre i storleken. Hanar väger oftast upp till 43 kilo, medan honor är mindre och brukar väga upp till 33 kilo.

Schäfrar är både muskulösa, starka och smidiga, och pälsen kan vara både normalkort och lång. Den vanligaste färgen är svart med grå eller gula tecken, men en schäfer kan också vara helt svart eller grå. Pälsen behöver borstas regelbundet eftersom schäfern kan fälla en del, men bad eller dusch räcker om det sker några gånger per år.

Personlighet

Eftersom schäfrar är mångsidiga kan de användas i ett stort antal olika syften. De passar till exempel som tjänstehundar inom polisen, Försvarsmakten och tullen, men även som familjehund så länge den får mycket aktivering. Beroende på vad du vill använda hunden till kan du välja en uppfödare som har avlat på just de egenskaperna, eftersom schäfrars temperament och utseende kan skilja sig en hel del mellan olika individer.

Schäfrar är fysiskt starka och självsäkra, men samtidigt samarbetsvilliga, arbetsvilliga och har stor uthållighet. De är också vänliga och nyfikna mot främmande personer. Men det är en vaktande hund som kräver en tydlig ledare. Om schäfern inte får den träning den behöver kan den bli egensinnig, skälla mycket och vakta i fel situationer. Men schäfrar är mycket intelligenta och lätta att träna, och uppskattar till exempel raska promenader samt träning i bland annat sök, spår och lydnad.

Även om hundrasen behöver mycket aktivering, både fysiskt och mentalt, kan schäfern mycket väl koppla av i soffan när den har fått den motion som krävs. Generellt rekommenderas att schäfrar får mer än två timmars motion varje dag, och rasen är därför bäst lämpad för dig som har mycket tid att lägga på att träna och aktivera din hund. Då kan du få en fyrbent vän som följer dig i vått och torrt, eftersom schäfrar också är mycket lojala.

Sjukdomar och hälsobesvär

Schäfern har ett rykte om sig att vara ”sönderavlad”, och därför drabbas av fler hälsobesvär än många andra raser. Däremot, tittar vi på statistik stämmer det faktiskt inte. Schäfern är i grunden en frisk hund, men kan självklart drabbas av vissa sjukdomar och besvär precis som alla andra hundraser. Dit hör till exempel höftleds- och armbågsledsdysplasi, ryggbesvär, hudproblem, mag- och tarmproblem samt epilepsi. Genom att teckna en bra hundförsäkring kan du gardera dig mot höga veterinärkostnader om din hund skulle bli sjuk. En schäfer lever i genomsnitt mellan 9-13 år, och med en bra kost och lagom med träning är chansen stor att den får ett friskt liv utan några allvarligare sjukdomar och hälsobesvär.