Försäkrat.se » Nyheter » Skillnad på Mopedbil & Epatraktor

Skillnad på Mopedbil & Epatraktor

epatraktor

Mopedbil och Epa

Man kan idag ofta höra i olika tv-program att det pratas om mopedbilar och epa samt skillnaden på dessa. För en person som tidigare ägt mopedbil eller epatraktor så är skillnaden självklart. Det kan dock för någon annan inte vara enklaste att förstå skillnaden. Vi tänkte därför förklara skillnaden mellan dessa fordon.

Epatraktor

Epatraktorn har funnits enormt länge i Sverige och kräver traktorkörkort för att få framföras. Denna dispens togs fram i den gamla Sverige där epatraktorn blev ett viktigt fordon för människor på landsbygden som i dåligt väder kunde behöva färdas långt. Då körkort alltid haft en 18 årsgräns så behövde man endast vara 16 år för att kunna köra traktor. Vad man då gjorde var att man byggde liknande bilar då med traktormotor och kunde på så vis köra bil som 16 åring men begränsat till 30km/h.

Mopedbilens historia

Det var inte många år sedan mopedbilen slog igenom starkt i Sverige. Till skillnad mot epa så krävs EU-körkort alltså mopedkörkort för att få framföra en mopedbil. Denna är i sin tur låst till 45km/h vilket gör att den får gå lika snabbt som en eu moped och snabbare än en epatraktor. Det har länge diskuterats säkerheten med mopedbilar då många menar att de inte är lika säkra som bilar och mindre säkra än epatraktorer. Vi tycker att mopedbil är ett mycket bättre alternativ än epatraktor. Vanligtvis är de nyare än en epatraktor samt att de också har bättre säkerhet!

Försäkring

Vi har jämfört alla försäkringsbolag som både täcker traktorer och mopedbilar. Genom vår hjälp och information kan du hitta bäst mopedbilsförsäkring på en separat sida. Där kan du teckna både trafik-, halv- och helförsäkringar med schyssta villkor. Det är viktigt att du som chaufför av mopedbil eller förälder känner dig trygg. Passa även på att kombinera försäkringen med andra som du kan tänkas ha. På detta sätt kan du sänka din premie och på så vis få mer värde av pengarna.