Idag är det enklare än någonsin tidigare att hyra bil av privatpersoner under kortare eller längre perioder. Att hyra ut bilen är en extra inkomstkälla som sällan kräver särskilt mycket arbete eller förberedelser, men trots allt finns det en del att tänka på innan du låter din bil köras av någon annan. Det är också skillnad om du hyr ut bilen privat eller via någon av de många uthyrningstjänster som har dykt upp i spåren av den nya delningsekonomin.
Giltig bilförsäkring
För att din bilförsäkring ska gälla måste du som står på försäkringen vara den som huvudsakligen använder bilen. Därmed går det bra att hyra ut bilen under en eller flera kortare perioder, men inte under längre tid än du själv använder den. Om en skada uppstår kan du få ersättning via din bilförsäkring precis som vanligt, men personen som hyr bilen måste följa samma aktsamhetskrav som dig för att försäkringen ska gälla.
Om du däremot hyr ut bilen regelbundet behöver du uppdatera din försäkring och meddela försäkringsbolaget om uthyrningen. Då behöver du betala en högre premie eftersom risken för en olycka eller skada ökar. Det är också viktigt att känna till att försäkringen inte gäller om den som hyr bilen inte lämnar tillbaka den. Därför bör du alltid kontrollera identiteten på personen som ska hyra din bil som en säkerhetsåtgärd innan du lämnar över bilnycklarna.
Kontrollera om bilen täcks av ytterligare försäkring vid uthyrning
Att använda sig av en uthyrningstjänst vid uthyrning av bilen är ofta en smidig process. Då sker all kontakt och betalning via uthyrningstjänstens plattorm. Dessutom brukar det ingå någon typ av försäkring som automatiskt täcker eventuella skador som uppstår under uthyrningen. Kostnaden för försäkringen brukar vara inkluderad i avgiften som uthyrningstjänsten tar ut när du använder dig av den, men var noga med att läsa igenom villkoren för att få koll på vilket skydd som ingår.
Maskinskada ingår sällan
I det skydd som uthyrningstjänsterna inkluderar i sina avgifter ingår det sällan någon försäkring mot maskinskador. Därmed riskerar du att själv behöva stå för kostnaden om bilens växellåda eller motor går sönder. Detta gäller främst äldre bilar som är minst 3-4 år gamla och som inte längre omfattas av nybilsgarantin. Men även en eventuell nybilsgaranti kan förfalla om den bil du äger används på ett sätt som anses onormalt, och dit räknas i många fall uthyrning av bilen.
Tänk på att uthyrningen ska redovisas i deklarationen
De pengar du tjänar på att hyra ut din bil är skattepliktiga och behöver därför redovisas i din inkomstdeklaration. Överskottet ska deklareras som inkomst av kapital och beskattas med 30 procent. Kom ihåg att du får göra avdrag för utgifter som uppkommer i samband med uthyrningen, till exempel ökat slitage, förmedlingsavgift och eventuella tilläggsförsäkringar.
Däremot kan du inte göra avdrag för utgifter som du vanligtvis hade har i samband med bilen om du inte hade hyrt ut den.
Vid regelbunden och frekvent uthyrning kan du behöva betala moms
Om du hyr ut din bil ofta och får ett större överskott från uthyrningen kan du behöva momsregistrera dig hos Skatteverket. Får du mindre än 80 000 kronor över per år från uthyrningen av din bil kan du vara momsbefriad, men i annat fall behöver du momsregistrera dig samt redovisa 25 procent i moms på intäkterna.
Att hyra ut en bil du inte använder varje dag är bra både för miljön och plånboken. Se bara till att noga kolla genom vilka försäkringar som gäller och om du behöver betala skatt och moms innan du lägger upp en privat annons eller registrerar din bil hos en uthyrningstjänst. Sedan kan biluthyrningen bli en bekväm extrainkomst som kanske till och med betalar hela kostnaden för din bil i längden.