Ska du börja studera på universitet, högskola eller kanske en yrkesutbildning? Då är det bäst att du sätter i gång att leta efter ett studentboende så snabbt som möjligt. Här kan du läsa mer om de olika alternativen och få koll på det viktigaste du behöver veta innan du skriver kontrakt på en studentbostad.
Tänk på detta när du söker studentbostad
Det är i regel bara tillåtet att bo i en studentbostad om du är minst 18 år gammal och antagen på en högskola, ett universitet eller en KY/YH-utbildning. Denna typ av bostäder har oftast lägre hyra än andra, vilket är en stor fördel när man bara har studiebidraget och kanske en mindre inkomst från ett extrajobb att leva på.
Att gå med i en eller flera bostadsköer redan när du ansöker om att studera är en god idé, eftersom kötiderna för att få en studentbostad oftast är långa. Och ge inte upp om du inte får en studentbostad vid studiestarten. Försök att få ett tillfälligt boende och stå kvar i kön, för söktrycket är inte lika högt senare under terminen.
Studentbostäder har ett krav på en studietakt mellan 50 och 100 procent. Men i vissa fall kan man få dispens från kravet, till exempel vid sjukdom. Kom också ihåg att du nästan alltid behöver teckna en egen hemförsäkring för din studentbostad, vilket även gäller om du hyr i andra hand. En studentförsäkring är ofta billigare samtidigt som den ger dig samma skydd som en vanlig hemförsäkring.
Studentkorridor med delat kök och badrum
Korridorsrum är en populär boendeform som har funnits länge i de klassiska studentstäderna. Då hyr du ett rum och delar sedan kök och ibland även badrum med andra studenter. Det är en riktigt bra möjlighet att lära känna andra som är nya i din studentstad, och kanske få vänner för livet, samtidigt som ett korridorsrum oftast är billigare än att hyra en hel lägenhet.
Studentlägenhet hos ett bostadsbolag
De flesta bostadsbolag har särskilda köer för studentbostäder. Då handlar det oftast om lägenheter på mellan 20 och 30 kvadratmeter som har en lägre hyra än normalt. För att kunna söka dem behöver du vara student på en studiemedelsberättigad utbildning, och under studietiden måste du klara av ett visst antal poäng per termin för att få bo kvar.
Antalet poäng kan variera mellan de olika bostadsbolagen, men är viktigt att hålla koll på så att du inte förlorar din studentlägenhet.
Inneboende eller boende i andra hand
I många studentstäder är det möjligt att hyra rum hos privatpersoner, och ibland även en hel lägenhet. Denna typ av boende är oftast ett bra alternativ om du inte har samlat på dig särskilt många köpoäng i någon bostadskö ännu. Det kan dock vara dyrare eftersom du även konkurrerar med vanliga hyresgäster som inte studerar och som kanske kan betala mer i hyra.
Andra boendeformer för studenter
Vissa folkhögskolor har internat där du kan bo som student på skolan, och har du redan en egen lägenhet i en annan stad kan du se om den går att byta med en bostad i din studentstad under studietiden.
Om du redan har vänner i din nya studentstad kanske du kan få bo hos någon av dem under en kortare period tills du hittar en egen bostad. Du kan även kontakta en studentförening för att se om de har några tips på lediga bostäder.
En del väljer också att köpa en bostad, antingen själva eller tillsammans med föräldrar. Tänk bara på att det ofta är en dyrare lösning och att det inte finns några garantier att gå med vinst på bostaden om den behöver säljas när du är färdig med studierna.