Försäkrat.se » Nyheter » Att tänka på när du börjar studera

Att tänka på när du börjar studera

Att börja plugga är ett stort, men också roligt och spännande beslut. Beroende på om du kommer direkt från skolan eller om du hunnit jobba några år är du kanske mer eller mindre förberedd, oavsett finns det alltid saker som ses som grundläggande förberedelser innan du sätter dig i skolbänken igen. I denna artikel får du läsa våra främsta tips på vad du ska göra för att känna dig förberedd när du börjar plugga en eftergymnasial utbildning i Sverige.

Bra verktyg

Vårt främsta tips är att införskaffa rätt anpassade och fungerande medel för att kunna studera så effektivt och smidigt som möjligt. Vissa utbildningar har specifika krav på medel som behövs, men de mest grundlägande verktygen är ofta desamma. Exempelvis, om du måste hantera stora mängder data i en kurs är det viktigt att du har en dator som kan hantera det eftersom det krävs för att få godkänt på kursen. Allmänna viktiga verktyg skulle vi säga är dessa:

  • Funktionell dator som är kababel att stödja de program och medel som krävs för utbildingen.
  • Fysiskt anteckningsblock. Man kan tro att det räcker med att skriva på en dator idag, men att ha ett fysiskt anteckningsblock bredvid sig underlättar när du exempelvis vill illustrera något för att göra det lättare att förstå och komma ihåg.
  • Almanacka. Att hålla koll på alla inlämnningar, event och deadlines i huvudet är en ansträngande uppgift. Att ha allt nedskrivet tydligt och strukturerat är en avslappning för hjärnan och gör det lättare för dig att planera plugg, fritid, träning, sömn osv.
  • Bra penna. Tillsammans med anteckningsblocket och din almanacka är det bra att ha en penna som är lättanvänd. Förslagsvis har du en bläckpenna som går att sudda, då slipper du att alltid behöva komma ihåg blyertspenna, vässare eller nya stift och sudd.
  • Microsoft paket som ger dig Word, PowerPoint, Excel osv. Eller ett Google-konto som ger dig tillgång till Docs, Kalkylark, Presentation osv. Innan du införskaffar dig detta, håll utkik under introduktionen av kursen vad andra använder och om skolan erbjuder några program gratis.

Kurslitteratur

Att köpa all nödvändig kurslitteratur känns mycket i en students plånbok. Det finns vissa knep som gör att du kan komma undan billigare. För att slippa köpa helt ny kurslitteratur kan du kolla om du kan låna boken av någon som redan läst kursen. Oftast finns det grupper på Facebook där alla studenter på skolan är samlade, där kan man göra ett inlägg och se om någon skulle vilja låna ut sin bok till dig. Eventuellt kan ni göra ett utbyte eller så kan du betala en slant för att få låna den. Ytterligare ett alterativ är att köpa boken begagnad, detta kan du hitta på sidor online där studenter säljer vidare kurslitteratur. En del kurslitteratur på dessa sidor är till och med nyskick. Till sist kan du även kika online om kurslitteraturen som finns nedladdningbar PDF, oftast är dessa versioner billigare än fysiska böcker.

Trygghet

Som student händer mycket hela tiden och det är inte helt osannolikt att mobilen tappas i marken och går sönder eller datorn glöms bort i skolan – därför rekommenderar vi att införskaffa en studentförsäkring. Med en sådan kan du känna dig säker att du blir ersatt om något sker och då slipper du konstant oroa dig. Vi vet också att trygghet kan ha olika skepnader och att ytterligare tryggheter kan vara ditt hem, vänner och familj. Dessa tryggheter kan göra att studietiden upplevs som bättre och roligare. Om du flyttar till en ny stad för att plugga, tänk då till ett extra slag innan du väljer bostad och område så att du känner dig “hemma” och trygg.