Fyrhjuling eller ATV som är ett terrängfordon rör sig främst i skogsmarker och jordbruk vilket gör att skador lätt kan inträffa, då är det viktigt att ha en ATV-försäkring som ersätter dig ekonomiskt om något skulle hända.
Av fyrhjulingar finns det många olika varianter och storlekar samt olika regler om vart de får köras och inte köras. Denna guide finns för att ge dig information om allt du behöver veta för att hitta den bästa fyrhjulsförsäkringen. Läs mer nedan.
Svedea är ett försäkringsbolag med nöjda kunder och höga betyg i många olika mätningar. De har ett stort fokus inom fordonssegmentet och i flera mätningar toppresultat i SKI (Kundnöjdhet) samt goda omdömen.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Svedea.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
IF är ett ledande sakförsäkringsbolag med över 3,7 miljoner kunder i hela Norden. Försäkringsbolaget är verksamma i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till If.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Dina Försäkringar är ett mycket omtyckt och stort försäkringsbolag i Sverige. Med ett sort utbud för både privatpersoner och företag är man idag en etablerad och trygg partner.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Dina Försäkringar.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Länsförsäkringar är ett kundägt försäkringsbolag där bland annat Agria ingår. De erbjuder försäkringar inom flera områden däribland hem, sak och fordon. Länsförsäkringar försäkring har ett dåligt betyg på externa omdömessidor samt hos oss, men vi rekommenderar alltid att du läser på om försäkringsbolaget och skapar en egen uppfattning.
Jämför försäkringar och få ett prisförslag inom några minuter genom att klicka dig vidare nedan.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Folksam.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Trygg-Hansa är en av nordens största skadeförsäkringsbolag och är idag en del av koncernen Tryg.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Trygg-Hansa.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Är det lag på att försäkra sin fyrhjuling?
Ja, en ATV/Fyrhjuling måste ha minst en trafikförsäkring. Det finns några få undantag och du bör alltid se respektive fall som unikt men vårt generella svar är att en försäkring behövs.
Följande utdrag ur lagen visar vad som gäller samt där det finns utrymme för undantag:
Trafikskadelagen:
”Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersättning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet fordon (trafikskadeersättning)”
Lagen gäller dock inte för:
“Motordrivet fordon som är avsett att föras av gående, motordrivet fordon när de används för tävling, träning, övningskörning, uppvisning eller liknande ändamål inom inhägnat tävlingsområde.“
“Motorredskap med en tjänstevikt av högst 2000 kg som är inrättat huvudsakligen som arbetsredskap och som varken är eller bör vara registrerat i vägtrafikregistret.“
Bör jag försäkra min fyrhjuling?
För dig som funderar på att införskaffa någon form av fyrhjuling är ovanstående bra kännedom oavsett om du skall använda den privat eller i arbetet. Du bör alltid försäkra din fyrhjuling. Frågan du behöver ställa dig är vad du vill vara försäkrad mot. Många resonerar likadant kring försäkring på din fyrhjuling, liksom för din personbil.
Vill du vara försäkrad mot stöld, inbrott, brand eller andra skador som kan uppstå, vill du ha ekonomisk ersättning och slippa betala för eventuella skador från egen plånbok? Svaret är då förstås ja, du bör försäkra din fyrhjuling.
Jämför ATV-försäkring
Här på försäkrat.se listar vi de försäkringsbolag som erbjuder ATV-försäkringar så att du enkelt kan hitta den bästa ATV-försäkringen för dig. Börja med att ta en titt på de försäkringsbolag som vi tipsar om och jämför skyddet i de olika försäkringarna. Även om försäkringarna du kan välja i de olika försäkringsbolagen för det mesta är likadana, kan det vara vissa moment som skiljer sig. Självrisker och ersättningsnivåer är exempel på faktorer som kan skilja sig mellan försäkringsbolagen. Priset är förstås också olika beroende på vilket försäkringsbolag du jämför med. Som vanligt är det en bra idé att kolla pris och innehåll hos olika försäkringsbolag.
Pris
Att jämföra pris kan vara lite knepigt när det kommer till ATV-försäkringar eftersom alla försäkringsbolag just nu inte erbjuder priset direkt på webben.
Du kan därför samla in pris från de där du kan hämta online och komplettera med några samtal om du önskar.
Erbjudanden
Ett terrängfordon är inte det allra vanligaste fordonet att ha enbart ha ensamt. Detta innebär att många som tecknar försäkring också ofta har andra fordon som bilar, traktorer eller andra typer av fordon som behöver tecknas.
Vårt tips är att du kontrollerar om det är så att försäkringsbolaget kan ge dig en så kallad samlingsrabatt för din ATV. Ett exempel är Trygg Hansa som kan erbjuda dig en premie som är ungefär 10% billigare för ditt andra fordon.
Tilllägg
En annan sak som kan vara smart att kolla på är dels vilka tillägg som finns tillgängliga, men även vilka som ingår. Vanliga tillägg kring ATV och fyrhjulingar är extra dyr utrustning och vad som händer vid mer omfattande olycksfall.
Vanliga frågor
Vad kostar det att försäkra en fyrhjuling?
Snittpriset enligt vår undersökning är drygt 1400 kr per år.
Finns det några krav för att bli godkänd?
Det finns krav! De skiljer mellan de olika försäkringsbolagen. Några vanliga krav är:
– Krav på lås – Betalkrav
Vad skiljer de olika aktörerna åt?
Det finns flera faktorer som skiljer försäkringsbolagen åt men vi kommer här att rekommendera några faktorer du bör kolla på:
– Innehåll – Självrisk – Behandlingstid
Vad ingår i en ATV-försäkring?
Vad som vanligtvis ingår i en ATV försäkring varierar mellan de olika försäkringsbolagen. Precis som i en bilförsäkring finns det en rad olika skador som ofta delas in i olika kategorier beroende på hur mycket skydd du som ägare behöver. De olika skydden är personskada, skada annans egendom, stöld, brand, glas, rättsskydd och vagnskada.
Trafikförsäkring för ATV
Den obligatoriska lagen på trafikförsäkring gör att personer som skadas i trafiken har rätt till ersättning. Alla personskador och eventuella skador på motpartens fordon täcks av trafikförsäkringen. Om du är vållande till en olycka där ingen trafikförsäkring finns kan det bli väldigt dyrt och det kan även resultera i saftiga böter.
Halvförsäkring
En halvförsäkring täcker skador som kan uppstå på grund av brand. Även brand som orsakas av blixtnedslag eller explosion ersätts. Om ditt fordon blir stulet kan försäkringen ge ersättning för detta, även tillbehör till fyrhjulingen kan ersättas. Om du hamnar i en tvist kring fordonet som har med försäljning, inköp eller reparation att göra kan försäkringens rättsskydd täcka olika kostnader som kan uppstå för advokat och rättegång. Att vara med om en olycka kan vara en traumatiskt händelse vilket gör att det finns ett moment på halvförsäkringen som heter krisskydd. Detta skydd ger dig ekonomisk ersättning för kostnad av besök hos psykolog.
Helförsäkring
En helförsäkring täcker allt som en halvförsäkring täcker, men det som tillkommer är skydd mot vagnskada. Här kan du få ekonomisk ersättning om du är vållande till en olycka och skadar din ATV yttre så som kaross eller lack. Om du kör in i ett träd, välter fyrhjulingen eller kör in i en bil spelar ingen roll, en helförsäkring gör att du har ett heltäckande skydd oavsett vad som händer. Om du skadar din fyrhjuling under transport på ett släp eller blir utsatt för skadegörelse kan en helförsäkring ge ersättning för detta.
Hur bestäms priset på försäkringen?
De faktorer som är avgörande för vilken premie du får på din ATV-försäkring är följande:
Värdet på din fyrhjuling
Hur du förvarar din fyrhjuling
Om du har spårning kopplad till fyrhjulingen
Vart du bor
Som med alla fordon bestäms premien till stor del av hur mycket ditt fordon är värt. Ett dyrare fordon är dyrare att försäkra än ett billigare fordon. Om du förvarar din fyrhjuling i ett garage får du en billigare premie jämfört med om den står utan uppsikt på gatan. Priset kommer även variera baserat på om din fyrhjuling är registrerad som ett terrängfordon eller som ett fordon som är tänkt att köras i trafiken.
Tillägg för ATV försäkring
Om du önskar extra stort skydd finns specifika tillägg till din ATV försäkring. En försäkring för fyrhjulingar med extra tillägg passar givetvis inte alla. Fundera över hur du använder ditt fordon och vilka möjliga skador som faktiskt skulle kunna uppstå.
Extra utrustning
Du kan ofta teckna en extra-försäkring för att utöka maxbeloppet på ersättning för skador som sker på utrustning till din fyrhjuling. Vanligtvis täcker en halvförsäkring stöld av utrustning, däremot kan beloppet anses vara lågt och därför väljer många att lägga till denna tilläggsförsäkring.
Ett exempel på detta är Svedea som erbjuder XL-tillägg.
Olycksfall
Om du vill ha extra ersättning för skador som uppstår vid olycka, kan du lägga till ett olycksfallstillägg. Tillägget täcker både förare och passagerare och ger ersättning för rehabilitering och specialistvård så att du snabbare kan komma tillbaka till vardagen om det sker en olycka. Du kan även läsa mer om en separat olycksfallsförsäkring.