Det kan vara svårt att hitta en bostad, och oavsett om du vill satsa på en hyresrätt eller bostadsrätt krävs en del planering. Därför är det viktigt att känna till skillnaderna mellan de olika bostadsformerna så att du kan välja den som passar dig och din livssituation allra bäst. Läs vidare för att få reda på mer om de olika kategorier där bostadsrätter och hyresrätter skiljer sig åt.
Ekonomi och försäkringar
För att kunna köpa en bostadsrätt behöver du antingen spara ihop hela beloppet själv, eller ha en kontantinsats på minst 15 % för att få lån hos banken. Det innebär att du binder upp dina pengar i bostaden. Har du tur och kan sälja bostaden dyrare i framtiden kan din bostadsrätt bli en lyckad investering, men det är inget du bör räkna med. Räntan på ditt bolån kan också gå upp eller ned, vilket innebär att det är svårt att förutsäga hur hög den totala månadskostnaden för bostaden blir i framtiden. Utöver ränta och eventuell amortering till banken betalar du också en avgift till bostadsrättsföreningen.
Väljer du i stället en hyresrätt så slipper du investera pengar och har alltid koll på hur mycket du betalar i hyra. Hyran stiger något varje år, men det handlar sällan om några större belopp. Den hemförsäkring du behöver teckna för din hyresrätt är också billigare än en bostadsrättsförsäkring vilket gör att du sparar någon hundralapp i månaden.
Underhåll och renovering
I en bostadsrätt får du större möjligheter att påverka din bostads utseende och skick. Du kan själv renovera bostaden invändigt, även om du ibland behöver godkännande av bostadsrättsföreningens styrelse för större renoveringar. De gemensamma områdena i och utanför huset sköts däremot av föreningen, och den månadsavgift du betalar går bland annat till underhåll, ventilation och skötsel av eventuella rabatter och grönområden.
Medan du själv behöver stå för reparationer och renovering i en bostadsrätt, så betalar hyresvärden för detta om du bor i en hyresrätt. Det innebär att du får mindre att tänka på och att du inte behöver ha någon buffert för eventuella reparationer av bostaden. Skulle kylskåpet gå sönder eller vattenkranen börja läcka så behöver du bara göra en felanmälan till din hyresvärd. Din hyresrättsförsäkring täcker också en hel del skador som kan uppstå i bostaden så att du slipper betala för dem ur egen ficka.
Inflytande och engagemang
En fördel med bostadsrättsföreningar är att du själv kan engagera dig på den nivå du önskar. Du äger en andel av föreningen och har därmed rätt att påverka allt ifrån renoveringar till investeringar och vilka regler som ska gälla för medlemmarna. Du kan också gå med i styrelsen för att bidra med dina kunskaper och få större inflytande i alla beslut som ska tas.
Bor du däremot i en hyresrätt så kan du inte påverka vad som sker med fastigheten. Det är i stället hyresvärden som har ansvar över förvaltningen, och som hyresgäst behöver du oftast rätta dig efter det som hyresvärden beslutar. Men du har också möjlighet att gå med i Hyresgästföreningen mot en avgift för i vissa fall kunna påverka vad som sker i den fastighet du bor i. Att hitta en bostad kan ta tid eftersom du behöver ställa dig i bostadskö för att få en hyresrätt, eller spara ihop till kontantinsatsen för att få lån till en bostadsrätt. Nu när du känner till de viktigaste skillnaderna mellan de olika boendeformerna blir det förhoppningsvis lättare att sikta in dig på den som är bäst utifrån din ekonomi, dina önskemål och den nivå av engagemang du föredrar.