Försäkrat.se » Nyheter » Drönarflygning – Vilket ansvar har du?

Drönarflygning – Vilket ansvar har du?

Om du flyger med ett obemannat luftfartyg – en så kallad drönare – så behöver du ha vetskap om vilka regler som finns gällande drönarflygning och vad du kan göra för att förebygga problem i samband med användningen. Du behöver vara 15 år gammal eller äldre för att få flyga en drönare.

Försäkra din drönare och din flygning

När du har köpt en ny drönare är en ansvarsförsäkring det första du bör teckna. Det är mycket som kan gå fel när du flyger din drönare och där blir din försäkring viktig. 

Om du flyger drönaren på uppdrag av ett företag kan exempelvis IF Försäkrings drönarförsäkring passa bra. Denna försäkring täcker situationer då företaget blir skadeståndsskyldigt. Det kan handla om tillfällen då flygningen resulterat i förstörd egendom eller en skadad person. Liknande försäkring kan du hitta hos Svedea, men här kan du även teckna samma försäkring som privatperson. 

Självklart vill du också få ersättning när din drönare tar skada eller blir stulen. Det kan du få om du tecknar en egendomsförsäkring. Då kan du även försäkra utrustning såsom kameror och sensorer. Ofta kan du välja att försäkra din egendom på heltid eller endast under flygtid. Om du väljer att försäkra drönaren under flygtid, så kan du välja att lägga till skydd för stöld och skada under transport. 

Innan du flyger

Innan du kan ta din drönare på en jungfrutur behöver du besöka Transportstyrelsens hemsida. Där ska du registrera dig som operatör av drönaren, som kostar minst 50 kr per år, och bli godkänd på provet för att ta ett Drönarkort. Kortet är personligt och kostar 130 kr. Du behöver olika sorters förarbevis, beroende på vilken kategori din flygning kommer att tillhöra:

  • Öppen – I den öppna kategorin är risken som lägst, eftersom man inte får flyga utom synhåll, inte högre än 120 meter och inte heller på ett sätt som utgör en risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom. Drönaren får inte heller väga mer än 25 kg.
  • Specifik – Alla flygningar som överskrider begränsningarna i den öppna kategorin innebär en större risk för utomstående, vilket kräver tillstånd och ska genomföras antingen i den specifika kategorin eller certifierade kategorin.
  • Certifierad – Flygningar med hög risk för utomstående kräver både certifiering och registrering av själva drönaren. Exempel på sådana flygningar är transporter av personer eller flygningar över folksamlingar. Flygningar i den certifierade kategorin kräver ett tillstånd från Transportstyrelsen.

Var säker på var du får flyga

På Luftfartsverkets hemsida kan du hitta en LFV:s drönarkarta, där flygfria zoner eller zoner med restriktioner är markerade. I regel bör du inte flyga i närheten av exempelvis en flygplats, ett fängelse eller ett kärnkraftverk, där luftrummet är kontrollerat och benämns som C-luft. För att få flyga på sådana platser krävs ett specifikt tillstånd från Transportstyrelsen och det finns specifika regler som gäller på dessa platser. Det okontrollerade luftrummet kallas för G-luft och där gäller de allmänna reglerna.