Om du aldrig har ägt en bil tidigare så är det en hel del du behöver få koll på innan du kan ge dig ut på vägarna. Här får du tips på hur du gör ett informerat bilköp, sammanställer en budget över hur mycket det kommer att kosta att äga bilen och ser till att du följer lagen både under och efter köpet.
Tips för att göra en bra affär
Att ha läst på en del innan är A och O för att lyckas köpa en bil i bra skick till ett rimligt pris. Se därför till att noga tänka igenom dina behov för att komma fram till vilka bilmodeller som kan tänkas passa. Det är också bra att provköra olika bilar för att få en känsla för vilken typ av bil du trivs med och som bäst uppfyller dina krav.
Mest för pengarna får man oftast genom att köpa en begagnad bil av basmodell med liten motor och så lite utrustning som möjligt, eftersom det då inte är lika många delar som kan gå sönder och ge upphov till extra kostnader. Det är också en fördel om bilen har haft få ägare och blivit servad regelbundet. Ofta är det bättre att gå efter bilens skick än att fokusera för mycket på årsmodellen.
Det är lite dyrare att köpa bil av en bilhandlare än från en privatperson. Men tänk på att köp från privatpersoner endast täcks av köplagen, som erbjuder ett sämre skydd än konsumentköplagen som gäller när du gör ditt köp hos en bilhandlare. Bilar till ett värde över 30 000 kronor som köps från handlare måste också ha en varudeklaration där du får en bedömning av bilens skick.
Få koll på kostnaderna
Att äga och köra en bil ger upphov till en hel del olika kostnader som du måste räkna in i din budget. Förutom inköpskostnaden så tillkommer utgifter för drivmedel, bilskatt, försäkring, underhåll och eventuella reparationer. Tänk också på att värdeminskningen bör räknas som en kostnad, särskilt om du väljer att köpa en ny bil vars värde sjunker mer än en begagnad.
Om du är yngre än 25 år räknas du förmodligen som högriskförare av försäkringsbolagen och får då betala en högre premie för din bilförsäkring. Bilen behöver också servas årligen, vilket du antingen kan göra själv eller på en bilverkstad. Andra kostnader som kan tillkomma är parkering och eventuell ränta på lån om du inte har möjlighet att köpa bilen kontant.
Detta krävs enligt lag
För att få äga en bil måste du uppfylla vissa lagkrav, där ett av de viktigaste är att bilen omfattas av en trafikförsäkring. Det är den enklaste försäkringen som ersätter personskador och sakskador som du själv orsakar med din bil, och sedan kan du själv välja till en hel- eller halvförsäkring mot en extra kostnad om du önskar det.
Bilen måste också registreras på dig i Transportstyrelsens vägtrafikregister för att du ska kunna äga och köra bilen i Sverige. Ägarbytet börjar gälla samma dag som anmälan skickas in och sedan får du registreringsbeviset inom en vecka. Enligt lag måste bilen sedan besiktigas en gång var 14:e månad, och du behöver också betala fordonsskatt varje år.
Checklista med allt du behöver veta
• Tänk igenom dina behov och provkör flera olika bilmodeller
• Överväg fördelar och nackdelar med att köpa från en bilhandlare
• Gör upp en budget över alla kostnader relaterade till bilköpet
• Se till att teckna en bilförsäkring
• Registrera ägarbytet hos Transportstyrelsen
• Boka in besiktning av bilen varje år
• Betala fordonsskatten i god tid