Att ha en hästförsäkring är en ekonomisk trygghet för dig som hästägare, det är viktigt att ha ett bra skydd om hästen blir sjuk eller skadar sig. Ute på marknaden finns det ofta ett par olika försäkringar du kan välja för din häst. Vi kommer på denna sida informera om allt du behöver veta för att försäkra din häst, hur du jämför olika delar och hittar den bästa hästförsäkringen för dig.
Jämför alternativ nedan och klicka dig vidare för att få ett prisförslag!
Dunstan är ett försäkringsbolag som specialiserat sig på hästgårdslivet. Detta innebär att de erbjuder häst- och gårdsförsäkring. Detta passar dig som vill ha en och samma försäkring för häst och gård och som ger ett omfattande skydd.
Få ett prisförslag inom några minuter genom att gå till Dunstan.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Agria Djurförsäkring är ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar och specialiserar sig på djurförsäkringar. Agria finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien. Läs nedan för att se vårt och kunders omdömen.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Sveland Djurförsäkringar är ett kundägt och renodlat djurförsäkringsbolag som grundades 1911. Idag har de ett stort utbud av djurförsäkringar med komplett skydd.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Sveland.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Dina Försäkringar är ett mycket omtyckt och stort försäkringsbolag i Sverige. Med ett sort utbud för både privatpersoner och företag är man idag en etablerad och trygg partner.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Dina Försäkringar.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och har ett brett utbud av schyssta försäkringar. Förutom att försäkra de allra vanligaste som bilen, hemmet och familjen har man valt fokusera på mindre ovanligare objekt.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till Folksam.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
IF är ett ledande sakförsäkringsbolag med över 3,7 miljoner kunder i hela Norden. Försäkringsbolaget är verksamma i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Baltikum.
Få ditt prisförslag inom några minuter genom att gå till If.
Disclaimer: Det är alltid information och villkor hos respektive försäkringsbolag som gäller. Informationen hos oss är inte anpassad utefter individers situation.
Jämför hästförsäkringar
När du jämför hästförsäkringar kommer du att märka att det skiljer sig mycket från varje försäkringsbolag hur försäkringen är uppbyggd. Som vi skrev ovan är det vanligt att du hittar olika försäkringstyper där du kan välja till vilken grad du vill försäkra din häst.
Det finns även försäkringsbolag där försäkringen är heltäckande från början. Detta innebär att du inte behöver fundera över extra tilläggsförsäkringar och liknande. Vårt tips är därför att ta tillfället och jämföra samt läsa igenom försäkringarnas innehåll, villkor, tillägg och andra faktorer som nämns nedan.
Pris
Att jämföra priset och kostnaden för en hästförsäkring är ett mycket klokt val. Priset kan variera mycket och snittpriset är ungefär 15 000 kr per år.
För att jämföra priser behöver du samla in offerter och förslag från flera försäkringsbolag. Börja med att kika i listan på aktörer ovan.
Tillgängliga tillägg
Varje situation är unik, och vi kan inte avgöra exakt vilka tillägg som passar dig. Försök förstå din egen situation och kontrollera dels vad som går att lägga till, men även vilka tillägg som istället kan ligga i grundutbudet.
Det viktiga är att du betalar för det skyddet du och din häst verkligen behöver. Dels för att inte betala för skydd du inte behöver, men även för att långsiktigt ha en trygg situation.
Veterinärvård
Precis som vid en katt- eller hundförsäkring innefattar hästförsäkringen ett veterinärvårdsbelopp. Det är det maximala belopp ditt försäkringsbolag betalar veterinärvård för. Ett vanligt spann att välja på bland olika aktörer är 40 000 till 180 000 kr.
Jämför dessa olika nivåer och kontrollera hur det i sedan tur påverkar kostnaden för din hästförsäkring.
Självrisker
Självrisk är det belopp du får betala när du behöver nyttja din hästförsäkring. Detta engångsbelopp är kopplat till en självriskperiod. Under den perioden behöver du endast betala en gång.
När du jämför hästförsäkringar kan det vara smart kolla på olika självrisker samt vilken period som gäller. En högre självrisk ger generellt lägre pris och vice versa.
Försäkringsbolag
Maximal veterinärvård
Livförsäkring upphör
Självriskperiod
Dunstan
Varierar
21/24 år
Ingen självriskperiod
Agria
120 000 kr
21 år
125 dagar
Sveland
180 000 kr
24/26 år
150 dagar
Dina Försäkringar
120 000 kr
25 år
4 månader
Folksam
125 000 kr
26 år
365 dagar
IF försäkring
130 000 kr
25 år
125 dagar
Tabell 1.1 – Jämförelse hästförsäkring maximal veterinärvård, livsskydd till ålder och självriskperiod. Undersökning genomförd av Försäkrat.
Vilken hästförsäkring är bäst?
Som vi tidigare nämnt råder vi dig att kolla hela vår sida för att bilda dig en uppfattning om försäkringsbolagen som vi listar. Genom att göra så kommer du hitta den hästförsäkring som är bäst i test för dig.
Kom ihåg att du kan få rabatt på andra försäkringar som exempelvis hemmet när du har flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. I vissa sådana ingår skydd för dina saker som du har med dig i stallet, ofta upp till 80 000 – 100 000 kr, vilket kan vara värt kolla upp.
Övergripande finns det några knep för att hitta den bästa hästförsäkringen, och det är att noga kontrollera följande saker. Vi kommer inte värdera dessa åt dig utan du får själv uppskatta hur viktig respektive faktor är. I vår undersökning över har vi kollat på maximal veterinärvård (belopp), självriskperiod, när livsskydd upphör och priset.
Bästa hästförsäkring 2024
Dunstan – Bästa nischade valet
Sveland – Bästa pris
Folksam – Bästa självriskperiod
Vad kostar en hästförsäkring?
Att försäkra din häst är inte helt gratis – det kostar i snitt ungefär 10 000 kr per år. Det finns inget fast pris som på andra försäkringar, utan premien (priset) bestämt utefter en rad olika faktorer som sedan prissätts baserat på den risken försäkringsbolaget anser sig ta.
Priset påverkas av till exempel vilken ras, vart i landet du bor, hur gammal din häst är och en rad andra faktorer som också hela tiden påverkas som avgör. Praktiskt finns det även tillägg och andra tjänster som kan komma att kosta extra på ditt totala pris.
Billig hästförsäkring
För en billigare hästförsäkring, jämför olika försäkringsbolag. Samma försäkring kan ha olika priset då försäkringsbolagen ofta gör olika bedömningar av risken. Du kan även vara smart och försäkra din häst vid rätt tillfälle och inte vänta för länge.
På det stora hela är billig inte rätt ord, för vi söker faktiskt ett skydd som ska hjälpa dig och vara bra. Ett ord vi gärna premierar är därför prisvärda försäkringar. Kolla på de hästförsäkringar i vår lista och begär in priset för prisvärda förslag.
Den billigaste hästförsäkringen är Dunstan i Försäkrats prisexempel där försäkringen kostade 201 kr/mån.
Hästförsäkring hos
Pris
Dunstan
201 kr/mån
Agria
637 kr/mån
Sveland
326 kr/mån
Folksam
652 kr/mån
IF Försäkring
883 kr/mån
Genomsnittligt pris
593 kr/mån
Tabell 1.1 – Exempelpris gäller för Sto, Ridhäst, 4 år gammal, Svenskt Varmblod (SWB) och född i Sverige. Veterinärvårdsbeloppet är 100 000 kr och självrisken 5000 kr + 25%. Undersökning genomförd av Försäkrat.
Vanliga frågor
Skiljer det om jag vill försäkra en häst för tävling?
Ja! Du kommer behöva ange hur hästen används i samband med din ansökan. Försäkringsbolaget kommer ta hänsyn till skador som kan uppkomma under tävling eller andra utövanden.
Vilket är ert bästa tips för hästförsäkring?
Vårt bästa tips är att hålla koll på hur hästen du planerar köpa är försäkrad. Det finns mycket tråkiga historier på nätet om hästar som skadads oförsäkrade under transporten till köparen.
Vad kostar en försäkring för en häst?
Snittpriset för att försäkra en häst är enligt vår undersökning 593 kr/mån (7116 kr/år).
Vilket försäkringsbolag är bäst för häst?
Vilket försäkringsbolag som är bäst för dig och din häst hittar du genom att jämföra de olika försäkringsbolag i vår lista.
Vad är A1 och A2?
A1 innebär fullt skydd som generellt ger ersättning om din häst förlorar sin nyttjandegrad. A2 är ett begränsat skydd som endast ersätter allvarlig skada som död eller svår sjukdom.
Vad är en hästförsäkring?
En hästförsäkring innefattar en så kallad veterinärvårdsförsäkring. Det innebär att du får ersättning om din häst behöver uppsöka veterinärvård. Att inte ha en försäkring på din häst innebär att du får betala veterinären själv om det behövs. Utöver ersättning för veterinärvård finns det även tillägg och moment för om din häst skulle behöva avlivas eller inte går att använda som planerat, t.ex. i samband med tävling.
Vad ingår i en hästförsäkring?
Att din häst behöver besöka veterinär kan vara svårt att undkomma. Kostnaden för att undersöka eller behandla din häst kan vara dyrt och genom en försäkring får du ekonomisk ersättning. I denna sektion kommer vi lyfta några vanliga moment som ofta ingår. Kom däremot ihåg att det kan skilja sig mellan försäkringsbolagen.
Veterinärvård
Veterinärvård är stommen i en hästförsäkring och reglerar den ersättning du kan få för vård. Ofta uppgår det till ett maximalt belopp du enkelt kan jämföra mellan olika försäkringsbolag samt påverka och välja själv.
Att nyttja veterinvårdsersättningen är ofta kopplat till en självrisk.
Livförsäkring
Ett mycket vanligt moment i hästförsäkringar är livförsäkring. Det fungerar precis som livförsäkring för människor.
Ersättning betalas ut till dig som ägare om din häst går bort eller inte längre går att använda för ditt ändamål (A1). Sistnämnda är en något annorlunda form i vanliga fall, men inte för hästar.
Videosamtal
Digitaliseringen i samhället har bidragit till flera goda saker och veterinärvård via telefonen är ett sådant. Hos vissa försäkringsbolag får du ett förbestämt antal fria videobesök till en digital veterinär.
Medicin
Att få ersättning för eventuell vård är ett mycket tryggt skydd och många förstår vikten av det. Medicin är däremot något som man ofta inte tänker på, som också kan bli väldigt dyrt. Framförallt för djur där det inte gäller något högkostnadsskydd.
Kameraundersökning (CT & MRI)
Vid undersökning av din häst kan det ibland behöva göras kameraundersökning, ofta via CT eller MR/MRI. En sådan undersökning kan vara dyr och med rätt försäkring ingår detta i din ordinarie premie.
Hälta och utredning
Mer än 50% av alla skador rapporterade hos Agria via deras hästförsäkring är hälta från leder, senor och ligament. Problemet ser heller inte ut att avta, utan tvärtom öka.
Hos flera försäkringsbolag på marknaden ingår undersökning samt behandling och rekommendationer om din häst har fått hälta.
Avlivning
Tyvärr kan verkligheten bli tuff för många och avlivning är den enda lösningen för din hästs bästa. Kostnaden för avlivning samt hantering av djurkroppen kan vara dyrt. En del försäkringsbolag inkluderar däremot ersättning för detta i deras grundförsäkring.
Ditt behov av hästförsäkring
För att du skall kunna välja den bästa hästförsäkringen kan du behöva fundera över olika faktorer. Är din häst ung eller gammal? Har hästen haft en sjukdom tidigare? Har hästen tävlat?
Många faktorer kan påverka vilken försäkring som är bäst för just din häst. Du bör gå igenom de olika bolagen som vi listar här på försäkrat och ställa försäkringarna mot varandra. Vi listar alla tillgängliga försäkringar. Med det sagt kan olika försäkringsbolag vara olika bra för olika hästar. Målet blir att hitta det försäkringsbolag som passar just din häst som du tävlar med exempelvis. Eller kanske vill du ha en mer generell försäkring som täcker allt det väsentliga, men som inte behöver ta hänsyn till eventuella skador som kan uppstå vid tävlingar.
Användningsomårde
Ordet kan känns tungt, men i grund och botten kan du nyttja hästar på olika sätt. Vissa använder dessa i yrket eller tävlar på väldigt hög nivå, och då blir det mer affärer till skillnad från dig som bara vill ha en häst för sällskapet.
Om du använder din häst som mer än ett sällskapsdjur kan du behöva ett A1 skydd. A1 livförsäkring innebär att du får ersättning om hästen tappar din användbarhet. A2 är endast ett begränsat skydd vid död eller svår sjukdom.
Ta över eller inte
Att ta över en hästförsäkring är lite knepigt och en mycket viktig process. Hästar är som bekant mycket dyra och det är viktigt att du inte tappar det befintliga skyddet eller på något sätt äventyrar att du står utan ersättning vid köp eller försäljning.
Kontrollera därför exakt vilket skydd som finns vid köpet och se till att du tar över det. Genom att byta försäkringsbolag eller omfattning på nuvarande försäkring kan det utgå en karenstid på t.ex. 20 dagar där hästen inte är försäkrad.
När din häst blir sjuk eller skadad
De flesta djursjukhus och kliniker kan erbjuda direktreglering. Vanligt är att du betalar din självrisk på plats hos veterinären och sedan sköts resten av försäkringsbolaget. En direktreglering är oftast någonting som veterinärer tar extra betalt för, hos många försäkringsbolag så ingår denna kostnad och ersätts av din försäkring. Alla de olika mediciner som ges vid behandling av veterinär täcks allt som oftast via försäkringen på din häst. Receptbelagda mediciner kan du få ersättning för beroende på vilken försäkring du väljer.
En hästförsäkring gäller oftast inom Norden. Skyddet kan gälla utanför Norden under förutsättning att du kontaktar försäkringsbolaget och får det godkänt.
Olika typer av hästförsäkring
Generellt sett gäller all information ovan för alla typer av hästförsäkringar – men det finns även anpassade och nischade varianter. En del försäkringsbolag presenterar dessa direkt så att du tidigt får göra ditt val, medens andra avvaktar och presenterar på slutet.
Ridhäst
Om du använder din häst för ridning i stallet och ute i naturen, kan vissa försäkringsbolag erbjuda anpassade försäkringar. Den har ofta ett stärkt skydd för hälta och ett långsiktigt rehab-skydd.
Avel
Om det finns ett syfte att avla på dina hästar finns det även försäkringar anpassade för detta. De ersätter i större omfattning resekostnader och skador som kan uppstå vid födsel.
Trav & galopp
Nästa variant är anpassad för trav- och galopphästar. Då är skyddet generellt något tuffare för sårskador och andra saker som i större utsträckning kan uppstå i denna kategori.
Tävlingshäst
För dig som tävlar med din häst, oavsett i vilken klass finns det hästförsäkringar som tar hänsyn till detta. Här är det vanligare med livförsäkringar som ersätter redan när din häst inte längre kan tävla, de vill säga inte brukas som vanligt.
Sammanfattning
En sak är säker – det är inte enkelt att hitta en ny hästförsäkring. Vi har på denna sida gått igenom vad en hästförsäkring innehåller, vilka tillägg som är vanliga samt hur du jämför alla dessa parametrar.
Vidare förklarar vi skillnaden mellan olika typer av försäkringar som passar olika användningsområden, t.ex. ridning, trav, avel och tävling.
Till sist listar vi saker du ska tänka på för att hitta den bästa hästförsäkringen, nämligen veterinärvård, självrisker och livförsäkring. Vi tackar för att du tog dig tid läsa och vi hoppas din bild har blivit klarare.