Försäkrat.se » Nyheter » Hundägare – tänk på detta i vinter!

Hundägare – tänk på detta i vinter!

Bild på hund i vintermiljö

När vintern närmar sig ser samvaron med din hund förmodligen lite annorlunda ut än under de varmare årstiderna. Kylan och mörkret skapar vissa utmaningar, så det gäller att ha koll på vad du ska tänka på för att förbereda din hund inför den kommande årstiden.

Skydda hunden mot kylan

Hundens storlek, ras och päls påverkar hur bra den klarar av kyla. Men oavsett vilken hund du har är det viktigt att vara uppmärksam på om den fryser och använda ett vattenavvisande täcke eller hundkläder vid behov. Tecken på att din hund fryser är att pälsen reser sig och att hunden börjar darra. Då behöver du direkt sätta på ett täcke eller låta hunden komma in i värmen. Tänk också på att inte lämna din hund ensam i bilen, eller utanför affären, under någon längre stund eftersom den då kan bli nedkyld.

Det är lätt att is eller snö fastnar mellan trampdynorna, vilket kan leda till smärtor eller förfrysningar. För att skydda hundens tassar kan du smörja in dem med en fet salva, låta den ha längre päls just kring tassarna eller använda hundskor.

Om hundens päls är lång eller tovig kan snö och is lättare fastna i den. Därför är det viktigt att sköta pälsen även under vintern. För att få bort eventuell snö och is i pälsen kan du skölja av din hund med ljummet vatten och sedan torka den ordentligt torr efter varje promenad.

Se till att din hund syns i mörkret

Ta för vana att sätta på både dig och din hund reflexer innan ni går ut på promenad under vintern. Under dygnets många mörka timmar syns ni annars dåligt i mörkret. Tack vare reflexerna kan bilförare hinna stanna i tid när ni går över vägen, och såväl cyklister som fotgängare ser er på långt håll. Till din hund kan du köpa ett halsband, väst eller hundtäcke med reflexer, och det finns även blinkande lampor som gör både dig och andra uppmärksamma på var din hund befinner sig för tillfället.

Var uppmärksam på faror som hör vintern till

Utöver kylan och mörkret finns det en del andra saker att se upp för under vintern. Dit hör glykolförgiftning som kan drabba hundar som av misstag får i sig kylarvätska eller spolarvätska som runnit ut i snön. Glykol smakar sött och är giftigt för hundar även i små mängder. Därför behöver du vara uppmärksam om du ser att din hund slickar på något i närheten av garage eller parkeringsplatser. Kontakta veterinär direkt om du tror att din hund har fått i sig glykol eftersom det kan orsaka skador på nervsystemet, hjärtat och njurarna, och se till att du alltid har en giltig hundförsäkring.

Vägsalt kan lätt torka ut hundens tassar och orsaka sprickor som gör ont och svider. Därför bör du alltid skölja av din hunds tassar när ni kommer in från en vinterpromenad, och se till att torka dem torra efteråt.

Precis som människor kan hundar lätt halka under vintern, vilket kan leda till både ledskador och muskelbristningar. Därför behöver du ha lite koll på var du låter din hund springa, och gärna hålla den kopplad om du vet att promenaden sker i närheten av isiga underlag.

Checklista för att ta hand om din hund i vinter

  • Se till att hunden inte blir för kall
  • Lämna inte din hund för länge i bilen eller utanför affären
  • Skydda hundens tassar och sköt om pälsen
  • Använd reflexer och blinkande lampor i mörkret
  • Var uppmärksam på utspilld kylarvätska och spolarvätska
  • Låt inte hunden springa på isigt underlag