Det är mycket att tänka på vid installation av solceller och det är lätt att glömma bort att kontrollera om och i så fall på vilket sätt de omfattas av försäkringen. Här går vi igenom allt du behöver veta gällande solceller och försäkringar så att du kan känna dig trygg med att du får ersättning om olyckan skulle vara framme.
Behöver man informera försäkringsbolaget?
Att installera solceller är en stor investering och därför är det viktigt att ta reda på om solcellsanläggningen är skyddad av en försäkring som kan ge dig ersättning om solcellerna skulle skadas eller gå sönder.
Den goda nyheten är att du automatiskt har skydd för dina solceller om du har en villa-, bostadsrätts– eller fritidshusförsäkring, eftersom de räknas som en vanlig elinstallation. Ditt försäkringsbolag behöver inte registrera att du har skaffat en solcellsanläggning för att försäkringen ska gälla och du behöver därför inte tänka på att informera dem varken innan eller efter du installerar dina solceller.
Försäkringen gäller oavsett om du placerar solcellerna på ditt hus, din tomt eller ditt garage, så länge de är avsedda för den byggnad som din försäkring omfattar. Normalt påverkas inte heller storleken på försäkringspremien av att du skaffar solceller. Har du däremot en stor solcellsanläggning kan det vara bra att kolla upp så att värdet inte är högre än det maximala ersättningsbelopp som redan är inkluderat i din försäkring.
Vilket skydd ingår?
Om du har en hemförsäkring i form av en villa-, bostadsrätts- eller fritidshusförsäkring kan du få ersättning om dina solceller skadas eller blir förstörda. Det kan till exempel handla om oförutsedda händelser som skadegörelse, blixtnedslag, stormar eller bränder, men också installationsskador som gör att solcellerna går sönder av sig själva. Kom bara ihåg att spara alla kvitton och garantibevis för dina solceller för att kunna få rätt ersättning om du behöver göra en skadeanmälan.
När det gäller bostadsrätter är det din egen försäkring som täcker eventuella skador om du själv har installerat, äger och använder solceller som är placerade på fastigheten. Om det däremot är bostadsrättsföreningen som har betalt och genomfört installationen är det föreningens uppgift att se till att solcellerna är försäkrade.
Normalt sett täcker försäkringen också laddstationer och batterier som hör till solcellsanläggningar och som gör det möjligt att lagra den förnybara energin. Du kan däremot inte få ersättning för solceller eller batterier som du leasar, utan då är det företaget som du leasar solcellsanläggningen av som behöver stå för en försäkring som täcker eventuella skador som kan uppstå.
Vad innebär åldersavdraget?
Eftersom solcellernas värde minskar med tiden kan du inte få full ersättning för en solcellsanläggning som du har haft i ett antal år. De olika försäkringsbolagen erbjuder mellan 2-10 år utan åldersavdrag och sedan sker ett avdrag på 5-10 procent årligen som du själv behöver stå för om dina solceller skadas. Därför kan det vara värt att jämföra flera försäkringsbolag för att hitta det som har bäst villkor för dig som solcellsägare.