Har du en utekatt? Då behöver du vara lite extra medveten om hur katten mår under vintern för att undvika att den blir nedkyld eller på något annat sätt påverkas negativt av de kallare temperaturerna.
Aktivera din katt mer inomhus
Vid riktigt låga temperaturer bör katten stanna inne. Då är det viktigt att du aktiverar din katt lite mer än vanligt eftersom den annars kan bli uttråkad när den inte kan göra av med tillräckligt med energi. Därför är den en bra idé att erbjuda ett klösträd och några aktiveringsleksaker som håller katten sysselsatt när den är inomhus. Du kan också leka med katten, lära den tricks eller gömma mat som den kan leta efter.
Se till att katten kan värma sig om den är ute
När du släpper ut din katt på vintern behöver den alltid ha möjlighet att komma in när den önskar, antingen genom att du själv släpper in den igen eller via en kattlucka. Du måste också se till att katten har en plats utomhus där den kan skydda sig mot regn, snö och blåst. Det kan till exempel vara ett mindre hus eller skjul där det är varmt och torrt. Annars riskerar katten att förfrysa sig och drabbas av köldskador, vilket särskilt gäller yngre och äldre katter samt katter som inte har så tjock päls. Om din katt har fått en köldskada behöver du ta den till en veterinär, så kom ihåg att alltid ha en giltig kattförsäkring.
Försäkra dig om att din katt syns och kan hittas om den springer bort
Eftersom katter ofta är ute när det är mörkt behöver du köpa ett reflexhalsband så att din katt syns väl och inte riskerar att bli påkörd. Se till att halsbandet är utrustat med ett säkerhetsspänne som öppnas automatiskt om katten skulle råka fastna när den är ute på sina nattliga äventyr. Det kan också vara bra med ett halsband med GPS så att du kan se var din katt befinner sig och hitta den om den tar sig för långt bort från hemmet.
Justera fodermängden under vintern
Eftersom katter ofta är mindre aktiva under vinterhalvåret kan du behöva minska matintaget, eller välja ett foder med mycket fibrer och färre kalorier, för att katten inte ska gå upp i vikt. Om din katt däremot är ute mycket på vintern kan den behöva extra mat eftersom det krävs mycket energi för att hålla värmen när det är kallt ute. Normalt äter katter också gräs för att undvika förstoppning, men eftersom det inte är möjligt på vintern bör du själv erbjuda kattgräs till din katt inomhus.
Se upp för glykol och farliga gömställen
Den kylarvätska som man använder i bilar på vintern innehåller glykol som är giftigt för katter. Eventuella läckor kan göra att glykol spills ut på marken och sedan slickas upp av katten eftersom det smakar sött. Var därför uppmärksam på om din katt slickar på marken eller snön i närheten av bilar och parkeringsplatser under vintern, och kontakta alltid en veterinär om du misstänker glykolförgiftning. Tänk också på att katter kan gömma sig under bilar, ovanpå hjulen eller i motorutrymmet under vintern eftersom det ofta är varma platser där katten trivs när det är kallt ute.
Checklista för att ta hand om din katt i vinter
- Aktivera din katt mer inomhus så den inte blir uttråkad
- Se till att katten alltid har möjlighet att värma sig
- Köp ett reflexhalsband och överväg GPS-spårning
- Anpassa matintaget efter kattens aktivitetsnivå
- Var uppmärksam på utspilld glykol
- Kontrollera att katten inte har gömt sig i din bil innan du kör iväg