Att fira midsommar tillsammans med familj och vänner är det många som ser fram emot, och självklart ska även de fyrbenta vännerna vara med under festligheterna. Men under sommarhalvåret finns det en del att ta hänsyn till som hundägare. Här har vi samlat det viktigaste att tänka på när du ska fira midsommar med hund.
Säker transport till firandet
Om du ska fira midsommar hos någon annan behöver du transportera dig och din hund till firandet på ett säkert sätt. Åker ni bil ska hunden antingen ha en bilbur, säkerhetsbälte, transportväska eller bilsits som skyddar vid kraftiga inbromsningar eller krockar. Placera din hund på en skuggig plats i bilen med god ventilation, och lämna den aldrig ensam i bilen. Det kan också bli varmt i kollektivtrafiken under sommaren, så tänk på att observera din hunds allmäntillstånd och gå av bussen eller tåget om hunden uppvisar symptom på värmeslag.
Förebygg värmeslag
Hundar är ofta känsliga för värme, och det särskilt om de har lång och tjock päls. Försäkra dig om att din hund alltid har tillgång till färskt vatten och en plats i skuggan där den kan lägga sig, oavsett om ni firar midsommar hemma eller hos någon annan. Om det är ovanligt varmt bör du undvika att ta långa promenader eller leka med hunden så att den blir andfådd. Skulle hunden ändå uppvisa tecken på värmeslag såsom förvirring, kräkningar och svaghet behöver du åka direkt till veterinären efter att ha sköljt av hunden i svalt, men inte kallt, vatten.
Skydda din hund mot fästingar
Under sommaren kan både ormar och fästingar lura i gräset. Du kan enkelt skydda din hund mot fästingar och minska risken för fästingburna sjukdomar genom att använda ett fästingmedel som du antingen köper på apoteket eller hos din veterinär. Se också till att titta igenom din hunds päls på kvällen för att avlägsna eventuella fästingar. Risken för sjukdomar minskar nämligen om du tar bort fästingen samma dag som din hund har blivit biten.
Se upp för ormar
Bett från en huggorm går inte att förebygga, och hundar löper större risk att bli bitna än människor eftersom de oftare rör sig där ormarna vistas och inte är lika försiktiga. Tecken på att din hund har blivit biten är att den får ont, blir halt, får en svullnad över bettet och får ett nedsatt allmäntillstånd. För att förhindra att eventuellt gift sprider sig i kroppen bör hunden undvika att röra sig i den mån det går, och du bör alltid ta hunden till veterinär om du misstänker att den har blivit biten av en huggorm.
Var noga med vilka matrester du ger hunden
Det blir ofta mat över efter midsommar, men se upp med vilka matrester du serverar din hund. Majskolvar kan lätt fastna i hundens mage och tarm, och hundar bör inte heller äta vare sig lök eller desserter med choklad. Om ni grillar bör ni även vara försiktiga med eventuella rester av grillspett och ben som kan skada hunden om de sväljs ner. Hunden kan också vara känslig för stora mängder fet mat, så det är bäst att begränsa matresterna i hundens matskål. Vid kräkningar, diarré eller smärtor hos hunden efter intag av matrester bör du alltid besöka en veterinär.
Som alltid är det också viktigt att ha en giltig hundförsäkring för att undvika höga veterinärkostnader om din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka under midsommar. Se också till att dubbelkolla närmsta veterinärs öppettider på midsommarafton så att du vet vart du ska vända dig om din hund behöver akut vård.