Att besikta bilen är enligt lag nödvändigt för att du ska kunna köra fordonet. Därav är det viktigt att veta vad en besiktning innebär, när du behöver besikta din bil och vad som händer om du inte besiktar din bil. Det kan kännas som många saker att tänka på, men glöm inte att det är för din egen och andras säkerhet som besiktning är viktigt. Nedan kan du få svar på de vanligast frågorna som rör besiktning av bil.
När ska jag besikta min bil?
Tumregeln är att bilen ska besiktas var 14e månad, men har du köpt en ny bil är reglerna annorluna de första åren. En bil ska enligt lag besiktas för första gången senast 36 månader efter att bilen togs i bruk. Den andra besiktningen ska ske senast 24 månader efter den första besiktningen och sedan gäller tumregeln “besiktning var 14e månad”. Hur ofta du ska besikta din bil beror alltså på hur länge bilen varit i bruk, köper du en ny bil är detta lätt att hålla koll på. Köper du en begagnad bil är det viktigt att du vet hur länge den varit i bruk och om/när den blivit besiktad.
Besiktning ny bil
Tiden som du kan köra din nya bil innan den kräver sin första besiktning är 3 år (36 månader). Tekniskt sett kan du besikta bilen redan efter 1 eller 2 år, men då kräver lagen att du har din andra besiktning tidigare än du hade behövt genomföra den egentligen. Som nämnt ovan ska din andra besktning ske senast 2 år (24 månader) efter din första besiktning.
Kostnad besikta bil
Att besikta bilen kostar vanligtvis mellan 320-600 kr. Priset beror delvis på om du bokat en tid i förväg eller om du väljer drop-in (oftast unviker du service-avgift om du bokar besiktningen).
Missat besiktningstid
Missar du din besiktningstid, men det fortfarande inte gått över gränsen för antal månader sedan du besiktade bilen senast är det endast att du bokar en ny tid så snart som möjligt eller åker din en bilprovning för drop-in tid. Om det däremot har gått mer än tillåtet antal månader sedan du sist besiktade bilen, det vill säga mer än 36, 24 eller 14 månader beroende på bilens ålder, får bilen ett körförbud. Ett körförbud innebär att du inte får köra fordonet, du har då endast tillåtelse att köra bilen kortaste vägen möjligt till närmaste besiktningsföretag. Detta förutsätter också att fordoner är påställt och har en bilförsäkring (minst trafikförsäkring).
Att tänka på när du besiktar din bil
Vi förstår att det kan kännas som att det är många saker att tänka på när du ska besikta bilen, därför har vi skapat en tydligt checklista som du kan gå genom innan för att känna dig säker innan du åker iväg på besiktningen. Nedan kan du läsa checklistan.
- Testa tutan
- Säkerhetsbälten finns för samtliga säten och fungerar
- En varningstriangel finns i bilen
- All belysning och blinkers fungerar som de ska
- Vindrutetorkare fungerar
- Nivå på spolarvätska & olja är okej
- Mönterdjup på däcken ska minst vara 1,6 mm
- Backspeglar sitter fast och är hela
- Batteriet sitter fast
- Om du har en löstagbar dragkrok ska denna även vara möjlig att sätta fast
Skulle det vara så att din bil inte går genom besiktningen och blir underkänd får du en lista på saker du måste åtgärda inom en viss tid. När du åtgärdat de punkter som blev underkända måste du åka på ytterligare en besiktning som kallas efterkontroll.