Försäkrat.se » Nyheter » Så skyddar du din hund i sommar

Så skyddar du din hund i sommar

Så skyddar du din hund i sommar

På sommaren har de flesta större möjlighet än vanligt att spendera härliga stunder tillsammans med sin hund. Men oavsett om ni åker till badstranden eller tar en långpromenad i skogen är det viktigt att känna till hur du skyddar hunden från de olika faror som är typiska för den varmaste årstiden.

Hundar är känsliga för värmen

Till skillnad från oss människor är hundar betydligt mer känsliga för värme eftersom de enbart svettas via munnen och tungan samt tassarna. Därför har de lättare att få värmeslag,  vilket i värsta fall kan skada hundens inre organ. För att undvika värmeslag är det viktigt att hunden alltid har tillgång till skugga och rent vatten. Det är också bäst att bara ta promenader i hundens egen takt i stället för att låta den träna eller motionera när det är som varmast. Dessutom bör du aldrig lämna en hund ensam i bilen utan tillsyn när det är varmt och soligt väder. Skulle din hund ändå bli överhettad kan du fläkta den, duscha pälsen med svalt vatten samt erbjuda kallt vatten att dricka.  En följd av sommarvärmen är att fukteksem ökar hos hundar, vilket resulterar i irriterad hud som även kan vara sig. Bakterierna på huden sprids snabbare av värmen vilket kan göra att  eksemen breder ut sig på en större yta på kort tid. För att minimera risken för fukteksem bör du alltid se till att hundens päls torkar ordentligt efter att den har badat. Beroende på ras kan det också vara bra att hålla pälsen kortklippt under sommaren och att undersöka huden varje dag för att snabbt upptäcka eventuell irritation.

Håll koll på hunden när den vistas nära vatten

Hundar är normalt goda simmare, men det sker ändå ett antal drunkningsolyckor där hundar är inblandade varje år. Håll därför alltid uppsikt över hunden när ni befinner er nära vatten. Risken för en olycka är större om hunden inte själv kan ta sig upp från vattnet. Därför bör du alltid låta hunden ha på sig en flytväst i båten eller på bryggan. Det är också viktigt att inte knyta fast hundens koppel nära båt- eller bryggkanten eftersom den då kan skadas och inte har någon möjlighet att ta sig loss om den skulle trilla eller hoppa i vattnet.  Ska hunden befinna sig i närheten av en pool som inte används behövs också ett poolskydd.  

Vid bad i kallt vatten, eller under mycket regniga dagar, kan hundar drabbas av vattensvans. Då hänger svansen rakt ner, vilket orsakas av inflammerade nerver i svansroten. För att  undvika vattensvans bör du vara noga med att torka hunden riktigt torr om den har blivit nedkyld av kallt vatten. Normalt går inflammationen över inom några dagar och tills dess är det viktigt att hunden får vara varm och torr och har möjlighet att vila.

Precis som för människor kan algblomning vara farligt och till och med dödligt för hundar. Hunden kan bli darrig, orolig och kräkas om den badar i eller dricker vatten som är förgiftat av alger. Då bör du hindra hunden att slicka sig på pälsen och skölja av den så fort som möjligt. Sedan behöver du direkt besöka en veterinär.

Skydda hunden från sår och bett

På sommaren är det lätt hänt att hunden får sår på tassarna från sönderslagna glasflaskor eller annat skräp som blir kvar efter grillning och picknickutflykter. Djupa sår bör sys av en veterinär, medan du oftast kan ta hand om mindre sår själv. Då rengör du såret med  ljummet vatten eller koksaltlösning dagligen, och sätter på ett bandage eller en hundsko när det är dags för promenad. Du bör också använda en halskrage om hunden kan nå att bita eller slicka på såret.

Ormbett är också mer vanligt förekommande under sommarhalvåret och skulle din hund bli ormbiten bör du ta den till en veterinär direkt. För att giftet inte ska sprida sig behöver hunden hålla sig så stilla som möjligt, och varken du eller hunden bör röra bettet. För att förhindra ormbett på tomten kan du hålla gräset så kortklippt som möjligt och avlägsna eventuella löv- eller komposthögar där ormar kan gömma sig.  Fästingar sätter sig gärna på både djur och människor, och kan i värsta fall vara bärare av bland annat TBE och borrelia. Vet du att det förekommer mycket fästingar där du bor eller vistas är det bäst att använda ett fästingförebyggande medel till din hund. Du bör också  undersöka hundens päls och hud dagligen och ta bort eventuella fästingar direkt med en  fästingplockare eller pincett.

Se upp med vad hunden äter

Det är lätt hänt att din hund får i sig något den inte borde under sommaren när många väljer att ta med picknick eller grilla utomhus i värmen. Därför bör du alltid hålla koll på  hunden när ni vistas kring mat eller på platser där det kan finnas matrester. Det är också viktigt att inte ge hunden rester av grillad mat som kan innehålla ben eftersom de lätt kan fastna i hundens mun, strupe eller mage. Även glasspinnar eller grillspett som lämnats kvar på marken kan fastna i halsen eller orsaka skador då de lätt går sönder och blir vassa. Dessutom bör hundar aldrig få i sig vitlök, lök, vindruvor, russin, kaffe, nötter, xylitol eller  majskolvar.

Det finns också en del växter som kan vara giftiga för hundar. Dit hör till exempel björnloka,  ekollon, gullregn, hästkastanjer och rhododendron. Om din hund har fått i sig av en giftig  växt och får diarré, kräks eller äter och dricker mindre än vanligt bör du alltid kontakta en veterinär. Du bör inte vara utan en hundförsäkring som underlättar om din hund skadas eller blir sjuk under sommaren. Men bäst är förstås att följa råden ovan för att i största möjliga mån  förebygga eventuella olyckor och skador så att du och din hund får en så härlig sommar som möjligt tillsammans.