Stenskott är vanligare idag än tidigare, bland annat eftersom bilrutorna har ökat i storlek och blivit tunnare. Samtidigt har däckens design har gjort att grus lättare fastnar i dem för att sedan lossna när bilarna kör i höga hastigheter. Ett stenskott på bilrutan riskerar att utvecklas till en större skada som kan bli dyr att reparera. Men det finns en hel del tips för att minska risken för stenskott. Om du agerar snabbt när olyckan är framme kan du också minimera skadan och kostnaden för att åtgärda den.
Tänk på detta för att undvika stenskott
Stenskott orsakas av grus och sand som har hamnat på vägbanan, ofta på grund av halkbekämpning under höst, vinter och vår. Därför finns alltid risken att drabbas av stenskott när du kör på vägarna. Men det finns en del du själv kan göra för att undvika stenskott. Det viktigaste är att hålla avstånd till fordonen framför och sänka farten om du möter en annan bil på en väg med mycket grus.
Vanligast är att få stenskott vid omkörningar på tvåfiliga vägar. Om du kör bakom bussar och lastbilar behöver du också vara uppmärksam eftersom stora fordon lättare orsakar allvarliga stenskott. En smart lösning för din vindruta är att sätta på en stenskottsfilm som fungerar som ett extra skydd om en sten skulle kastas upp mot rutan.
Du bör även vara extra försiktig och sänka hastigheten om du ser en vägskylt som varnar för just stenskott, samt ha stänkskydd på bilen för att inte orsaka stenskott på andra bilar när du kör. Tänk också på att grus lättare kan fastna i mönstret på däcken om du väljer dubbfria vinterdäck.
Så gör du om du får stenskott på rutan
Om oturen ändå är framme och du får ett stenskott på en ruta bör du vara beredd med ett så kallat stenskottsplåster eller tejp. Det ser till att skadan inte blir värre och skyddar mot fukt och smuts som kan tränga in i glaset. Sedan behöver du kontakta en glasverkstad så fort som möjligt. Om du väntar med att laga rutan ökar nämligen risken för att den ska spricka. Då blir skadan betydligt dyrare att fixa, samtidigt som eventuell teknik i vindrutan såsom autobroms och farthållare också kan skadas. Om den skadade rutan fortfarande går att reparera när du lämnar in bilen till glasverkstaden betalar du också lägre eller ingen självrisk till ditt försäkringsbolag.
Så går det till hos glasmästaren
När du har hittat en auktoriserad glasverkstad behöver du köra dit din bil så fort som möjligt så att den skadade rutan kan repareras. Glasmästaren ser efter om du har en giltig försäkring, och du får sedan information om ifall du behöver betala någon självrisk och hur hög den i så fall är. Efter det fyller du i en skadeanmälan som skickas in till försäkringsbolaget. Om du inte vet hur din bilförsäkring täcker glasskador kan det vara en bra idé att kolla upp det redan idag. Informationen finns i det försäkringsbrev du fick när du tecknade bilförsäkringen.