Många katter tillbringar en stor del av sommaren utomhus. Därför är det bra att känna till hur du på bästa sätt kan förebygga att din katt skadar sig eller råkar ut för en olycka under sommarmånaderna.
Förhindra bett från andra djur
Det är inte ovanligt att katter bråkar med varandra och det kan vara svårt att undvika. Men, om du känner ägaren till katten som ditt husdjur ofta hamnar i konflikt med kan ni försöka släppa ut dem på olika tider för att minska risken för slagsmål. Om olyckan ändå är framme är det viktigt att du undersöker katten för att upptäcka eventuella sår. Eftersom katters tänder är både vassa och små kan ett bitsår läka för snabbt och resultera i en varböld under huden. Det går att undvika om du avlägsnar sårskorpan och tvättar såret så att det förblir öppet tills det har läkts inifrån, samt förhindrar att katten slickar på såret. Vid mer allvarliga bitskador bör du däremot ta din katt till veterinären.
Eftersom katter gärna jagar ormar riskerar de att bli bitna, vilket du kan försöka förhindra genom att klippa gräset och att ta undan eventuella kompost- och lövhögar i trädgården. Om din katt ändå blir biten av en orm bör du undvika att röra bettområdet och hålla katten stilla så att eventuellt gift inte sprids. Katten bör sedan undersökas direkt av en veterinär.
Håll koll på insektsbett
Insektsbett är svåra att undvika om din katt vistas mycket utomhus på sommaren. Upptäcker du att din katt har blivit stucken av en insekt bör du undersöka den för att se var sticket sitter och för att ta bort en eventuell gadd. Vid stick nära munnen eller halsen finns risk för svullnad som kan orsaka svårigheter att andas. Observera därför katten en timme framöver för att se till så att den inte är allmänpåverkad och sök i så fall veterinärvård.
Bett från fästingar är lättare att förebygga genom att använda ett fästingmedel avsett för katter under sommaren. Se också till att kontrollera kattens päls varje gång den kommer in och ta bort eventuella fästingar med en pincett eller fästingplockare. Det är sällan som katter smittas av de vanligaste fästingburna sjukdomarna, utan i stället är det Anaplasma bakterier som är den största risken om din katt blir fästingbiten.
Undvik fallolyckor
Eftersom katter ofta är mer äventyrliga än andra husdjur så är risken också större att de faller ner från fönster eller balkonger under sina upptäcktsfärder i bostaden. Många innekatter tycker om att tillbringa tid på balkongen under sommaren och då är det viktigt att sätta upp ett nät så att katten inte kan trilla ner. Kontrollera att nätet inte är för glest så att katten inte har någon möjlighet att fastna. I annat fall behöver du hålla katten under uppsikt när den är ute på balkongen och stänga både balkongdörr och fönster om katten är ensam i huset eller lägenheten.
Var uppmärksam på vad din katt äter
Katter som vistas mycket utomhus kan ibland komma hem med en fågel eller mus som de har fångat. Risken med detta är att de äter en råtta eller mus som har fått i sig gift som gör det svårare för blodet att koagulera. Då kan det ta flera dagar innan symptomen visar sig. Därför är det viktigt att du genast besöker en veterinär om din katt börjar blöda från slemhinnorna i munnen eller nosen, kräkas blod eller får blodig avföring. För att minska risken för förgiftning kan du själv se till att använda giftfria råttfällor.
Förebygg trafikolyckor
Antalet katter som blir påkörda ökar med 50 procent i juli och augusti jämfört med årets första månader, vilket förstås beror på att katter vistas ute betydligt mer under sommaren. Risken är särskilt stor för innekatter som inte är vana vid att vistas utomhus. Då kan det vara bra att låta katten vänja sig genom att ta ut den i ett koppel i början eller låta den tillbringa tid i trädgården eller på balkongen i stället för att springa lös. Du kan även inhägna trädgården så att din katt inte har möjlighet att ta sig utanför tomten. Det är också viktigt att katten har en ID-märkning så att du kan bli kontaktad om olyckan skulle vara framme.
Värmen påverkar även din katt
Även om katter tycker om att ligga och sola sig är de känsliga för den höga värme som ofta kan uppstå i en bil under sommaren. Därför ska du aldrig lämna din katt ensam i en bil som har en temperatur på över 25 grader, oavsett om du lämnar fönstret lite öppet. Om din katt ändå skulle bli överhettad behöver du kyla ner den med våta handdukar och sedan låta den återhämta sig på en sval och torr plats. Det är också viktigt att katten alltid kan gå undan i skuggan när den befinner sig hemma, ute på din balkong eller i trädgården och att den har tillgång till färskt vatten.
Att ha en bra kattförsäkring är viktigt om olyckan skulle vara framme, men genom att ha koll på riskerna för din katt kan du ofta förebygga eventuella skador och sjukdomstillstånd så att ditt husdjur kan njuta av att springa fritt ute under sommaren.