Under varma sommardagar är det viktigt att se upp så att din hund eller katt inte får solsting eller värmeslag. Genom att vara medveten om hur du ska förebygga solsting, och hur symptomen ser ut om ditt husdjur har blivit överhettat, kan du agera direkt om det blir för varmt för din fyrbenta vän.
Vad innebär solsting?
Solsting betyder att din hund eller katts hjärna har blivit överhettad på grund av sol eller värme. Det är vanligt förekommande under sommaren eftersom djuren inte svettas på samma sätt som människor och har svårare att anpassa sig till höga temperaturer. Djur kan också drabbas av värmeslag. Då handlar det om att din hund eller katt inte kan reglera sin temperatur korrekt, vilket också leder till överhettning.
Om din hund blir överhettad kan du märka att den verkar vara yr, svag och förvirrad, andas ansträngt, har hög temperatur och snabb hjärtfrekvens. Hunden kan också kräkas, få diarré och få tydligt rött tandkött eller slemhinnor.
Katter kan också bli mycket påverkade av varmt väder. Då behöver du vara uppmärksam på om de börjar andas snabbare eller får torr nos och dricker mer än vanligt. Katter som har fått solsting kan också bli slöa och trötta, få svårt att röra sig som de brukar, få rött eller blekt tandkött samt kräkas eller få diarré.
Förebygg överhettning
När du vet att vädret kommer att bli varmt med stark sol är det bäst att förebygga att din hund eller katt drabbas av solsting. Alla husdjur behöver ha tillgång till skugga så att de själva kan gå undan när de känner att det börjar bli för varmt. Både hundar och katter ska också alltid ha tillgång till svalt vatten att dricka för att undvika vätskebrist.
De flesta hundar tycker om att bada, och en bra lösning för att förebygga solsting är att låta hunden bada i en pool i trädgården, på stranden eller genom att skölja av den med vattenslangen. Tänk bara på att hunden alltid behöver tillgång till skugga under ett parasoll eller träd om ni befinner er på stranden. Se också till att inte ta långa promenader eller aktivera hunden fysiskt på annat sätt under dagens varmaste timmar, och att aldrig lämna ditt husdjur i bilen under varma sommardagar – oavsett om fönstret är öppet eller inte.
Så gör du om ditt husdjur får solsting
Om din hund eller katt verkar ha blivit överhettad ska du direkt se till att den får lägga sig ner på en sval plats i skuggan. Försök att kyla ner djuret med blöta handdukar, men använd inte för kallt vatten eftersom det då blir svårare för hunden eller katten att göra sig av med värmen. Erbjud sedan svalt vatten att dricka, men tvinga inte din hund eller katt att dricka om den inte vill. Kontakta sedan en veterinär så att ditt husdjur kan bli undersökt för att undvika eventuella komplikationer. Genom att vara medveten om vad solsting är, och hur det yttrar sig, kan du göra sommaren behagligare för ditt djur och se till att det aldrig blir överhettat. Om du ändå märker symptom på solsting är det viktigt att agera direkt genom att ta kontakt med veterinären. Se också till att ha en giltig hund– eller kattförsäkring så att ditt husdjur kan få bästa möjliga vård för att återhämta sig så snabbt som möjligt.