Visst ska hunden med på resan, det är en familjemedlem som också vill med. Som hundägare är det viktigt att veta vilka regler och lagar som gäller för att transportera hund i bil samt vad som gäller för längre bilresor. För att göra det enkelt som möjligt för dig har vi skapat en enkel checklista som du kan gå genom innan bilresan med hunden. På så sätt slipper du böter, men framför allt är hunden mer säker och risken för att skadas om det sker en olycka blir mindre.
Hund i bil hur länge?
Först och främst är det bra att veta hur länge din hund får vara i bilen om den är stilla. I en stilla bil får du ha din hund i högst 3 timmar, förutsatt att det inte är en regelbunden lösning medan du exempelvis jobbar.
Hund i bil under transport
Reglerna skiljer sig från ovan om bilen är i rörelse, det vill säga att om ni kör bilen i flera timmar kan hunden vara i bilen mer än 3 timmar. Enligt Jordbruksverket ska hunden rastas och ges vatten var 6e timme. Eftersom hunden mår bäst av att ha konstant tillgång till vatten (helst färskt vatten) finns det “non-slip”-skålar som är speciellt utformade för att vattnet inte ska spillas i bilen. Foder ska ges till hunden med högst 24 timmars mellanrum.
Hund i bilen – checklista
Förutom de regler som är nämna ovan finns det vissa saker du måste förbereda innan du och din hund sätter er i bilen. Nedan kan du läsa vad dessa lagar och regler innebär och vilken böter du riskerar om de ej följs.
- Bur, lastgaller eller anpassat säkerhetsbälte. Enligt Jordbruksverket ska hunden vara säkert placerad i en transportbur som följer regelverken. De transportburar du hittar på djurbutiker brukar oftast vara godkända, men vill du vara extra säker på kvalitén ska du leta efter en transportbur som är “krocktestade”. Du kan även placera hunden bakom ett kraftigt lastgaller eller koppla hundens sele till ett säkerhetsbälte speciellt anpassat för hundtransport.
- Böter om hund är lös. Har du inte säkerställt hundens säkerhet på något av de sätt som är nämnda ovan riskerar du en böter på 1500 kr. Denna böter utfärdas om polisen stoppar dig och hunden är lös i bilen.
- Hund kan vara i bagageutrymmet om det finns uppsikt. Det är godkänt att transportera hunden i bagageutrymmet, men endast om du har uppsikt över hunden hela transportsträckan.
- Skugga & god ventilation. Om du placerar hunden i en transportbur är det viktigt att se till att den inte är placerad i direkt solljus och att det finns god ventilation.
- Placera annat bagage säkert. Om ni har med er annat bagage som exempelvis resväskor eller tung sportutrustning eller det viktigt att ni säkerställer att det sitter fast och inte kan falla över hunden.
Undantag
Det finns ett undantag för reglerna och lagarna ovan gällande hund i bil. Om fallet är att din hund behöver akut veterinärvård och du därmed inte har tid att säkerställa att ovan regler följs, får du transportera den sjuka eller skadade hunden till veterinären. Är du osäker på om hunden behöver akut vård bör du kontakta veterinär för att sedan ta ett beslut som är för hundens bästa.
När det kommer till veterinärvård eller om skada sker på hunden trots att alla krav är uppfyllda, rekommenderar vi att hunden är försäkrad med en hundförsäkring.