Jämför försäkringar » Nyheter » Byta bilförsäkring

Byta bilförsäkring

 • Joel 

Går det att byta bilförsäkring hur som helst? Det korta svaret är nej. Men, det finns flera scenarion där det givetvis är möjligt också lämpligt att byta. I denna artikel kommer vi gå igenom de olika alternativen du har samt ett par tips på hur man kan välja att tänka.

Byta bilförsäkring – steg för steg

Att byta bilförsäkring är inte alltid helt enkelt och regleras ofta av villkoren från försäkringsbolaget. Det finns däremot möjligheter och med rätt information behöver det inte alls vara komplicerat. Här hittar du flera bra bilförsäkringar – använd denna sida i samband med att du gör processen nedan för att byta.

Steg för steg hur du byter bilförsäkring:

Tid som behövs: 30 minuter.

Hur du enkelt byter bilförsäkring.

 1. Ta reda på ditt huvudförfallodag

  För att följa dina nuvarande villkor till punkt och pricka behöver du veta vilken dag din gamla bilförsäkring går ut, för att veta vilken dag din nya ska aktiveras.

 2. Kolla på nya bilförsäkringar

  Bestäm vilket nytt försäkringsbolag du vill använda och gå vidare till dess hemsida för köp.

 3. Ange dina uppgifter och rätt datum

  Hos försäkringsbolaget anger du dina privata uppgifter samt uppgifter om din bil. Du anger även vilken dag den nya försäkringen ska börja gälla. Välj då ditt huvudförfallodag.

 4. Avsluta din gamla

  Meddela ditt gamla försäkringsbolag att du nu har bytt försäkringsbolag.

 5. Klart! Du har nu bytt bilförsäkring

  Njut nu av dina nya uppgradera försäkring.

Byta bilförsäkring helt fritt?

Nej, du kan inte byta bilförsäkring hur som helst. Ofta löpet ditt försäkringsavtal över 12 månader, och går endast att säga upp i samband med att den löper ut. Denna tidpunkt kallas ofta för huvudförfallodag eller årsförfallodag.

Anledningen till dessa tuffa avtal och bindningstider beror inte endast på att försäkringsbolagen valt att utforma det så, utan också att du alltid måste ha din bil försäkrad. Vilket gör att du erhåller ett så kallat trafikförsäkringsbevis.

Undantag och lösningar

Givetvis finns det undantag och om du önskar att byta bilförsäkring finns det olika undantag. Framförallt handlar det om anledningen till att du önskar byta – och hur snabbt det behöver gå.

1. Du säljer din bil

Om du säljer din bil sker en uppsägning automatiskt och du behöver själv inte göra någonting. När ägarbytet kommer till registret över alla bilar i Sverige noteras ditt försäkringsbolag och avtalet avslutas. Om du har innestående saldo kommer detta att betalas ut till dig.

2. Bilen avregistreras

Genom att avregistrera (inte förväxla med ställa av) din bil kommer försäkringsavtalet också att avslutas. Många undrar om detta är ett kryphål för att säga upp en försäkring, och svaret är nej. Avregistrering innebär skrotning.

3. Byt bilförsäkring med anpassat startdatum

Majoriteten av alla fall där användare och besökare hos oss väljer att byta bilförsäkring innebär att de väljer ett startdatum på sin nya försäkring som är samma som förfallodatum på sitt gamla avtal. På så sätt riskerar du inte att vara oförsäkrad och kan även nu på en gång teckna en ny, och inte behöva vänta till det faktiska datumet.

Lösningar som inte fungerar

Det finns en rad missuppfattade lösningar på hur man byter bilförsäkring innan den förfaller. Vi har stött på en rad olika alternativ genom åren och har här valt att sammanställa de allra vanligaste. Om du får någon av förslagen nedan presenterat för dig rekommenderar vi dig att undvika lösningen och istället avvakta till din huvudförfallodag.

Strunta i att betala

En riskabel och potentiellt mycket dyr lösning är att strunta att betala sin försäkringspremie. I slutendan förutom åtskilliga påminnelser och eventuella förseningsavgifter är att försäkringsbolaget säger upp din försäkring. Du kommer då att bli tvångsförsäkrad av transportstyrelsen till en mycket dyr avgift.

Ställa av bilen

Ett annat knep som florerar i folkmun är att ställa av bilen och byta försäkringsbolag. Detta knep fungerar tyvärr inte oftast då när du åter igen ställer på bilen så aktiveras samma försäkring. Transportstyrelsen och försäkringsbolagen har nämligen ett register som synkas och där de har koll på alla bilar i Sverige, och hur de är försäkrade respektive påställda.