Försäkrat.se » Nyheter » Byta bilförsäkring

Byta bilförsäkring

Går det att byta bilförsäkring hur som helst? Det korta svaret är nej. Men, det finns flera scenarion där det givetvis är möjligt också lämpligt att byta. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad som gäller när du ska byta bilförsäkring samt de olika alternativen du har. Vi har även samlat ett par tips på hur man kan tänka för att göra ett så smart och genomtänkt beslut som möjligt.

Besök vår sida för där vi jämför bilförsäkringar och hitta den bästa och billigaste för dig.

Byta bilförsäkring – steg för steg

Att byta bilförsäkring är inte alltid helt enkelt och regleras ofta av villkoren från försäkringsbolaget och det avtal du ingått. Det finns däremot möjligheter och med rätt information behöver det inte alls vara komplicerat.

Steg för steg hur du byter bilförsäkring:

Hur du enkelt byter bilförsäkring.

  1. Ta reda på ditt huvudförfallodagFör att följa dina nuvarande villkor till punkt och pricka behöver du veta vilken dag din gamla bilförsäkring går ut, för att veta vilken dag din nya ska aktiveras.
  2. Kolla på nya bilförsäkringarBestäm vilket nytt försäkringsbolag du vill använda och gå vidare till dess hemsida för köp. Tänk här på vad som är viktigt för dig och välj ett försäkringsbolag som erbjuder det.
  3. Ange dina uppgifter och rätt datumHos försäkringsbolaget anger du dina privata uppgifter samt uppgifter om din bil. Du anger även vilken dag den nya försäkringen ska börja gälla. Välj då ditt huvudförfallodag på din gamla försäkring.
  4. Avsluta din gamlaMeddela ditt gamla försäkringsbolag att du nu har bytt försäkringsbolag från och med huvudförfallodagen.
  5. Klart! Du har nu bytt bilförsäkringNjut nu av dina nya uppgradera försäkring.

Byta bilförsäkring när som helst?

Nej, du kan inte byta bilförsäkring hur som helst. Ofta löpet ditt försäkringsavtal över 12 månader, och går endast att säga upp i samband med att den löper ut. Denna tidpunkt kallas ofta för huvudförfallodag eller årsförfallodag.

Anledningen till dessa tuffa avtal och bindningstider beror inte endast på att försäkringsbolagen valt att utforma det så, utan också att du alltid måste ha din bil försäkrad. Vilket gör att du erhåller ett så kallat trafikförsäkringsbevis. I Sverige är det lag att ha ett trafikförsäkringsbevis (om du äger en bil) och därmed är det viktigt att du har koll på att du inte åker bil utan i samband med bytet av försäkringar.

Undantag och lösningar

Givetvis finns det undantag och om du önskar att byta bilförsäkring finns det olika undantag. Framförallt handlar det om anledningen till att du önskar byta – och hur snabbt det behöver gå.

1. Du säljer din bil

Om du säljer din bil sker en uppsägning automatiskt och du behöver själv inte göra någonting. När ägarbytet kommer till registret över alla bilar i Sverige noteras ditt försäkringsbolag och avtalet avslutas. Om du har innestående saldo kommer detta att betalas ut till dig.

2. Bilen avregistreras

Genom att avregistrera (inte förväxla med ställa av) din bil kommer försäkringsavtalet också att avslutas. Många undrar om detta är ett kryphål för att säga upp en försäkring, och svaret är nej. Avregistrering innebär skrotning och därmed ingen vidare användning av bilen.

3. Byt bilförsäkring med anpassat startdatum

Majoriteten av alla fall där användare och besökare hos oss väljer att byta bilförsäkring innebär att de väljer ett startdatum på sin nya försäkring som är samma som förfallodatumet på sitt gamla avtal. På så sätt riskerar du inte att vara oförsäkrad och kan även nu på en gång teckna en ny, och inte behöva vänta till det faktiska datumet.

Lösningar som inte fungerar

Det finns en rad missuppfattade lösningar på hur man byter bilförsäkring innan den förfaller. Vi har stött på en rad olika alternativ genom åren och har här valt att sammanställa de allra vanligaste. Om du får någon av förslagen nedan presenterat för dig rekommenderar vi dig att undvika lösningen och istället avvakta till din huvudförfallodag.

Strunta i att betala

En riskabel och potentiellt mycket dyr lösning är att strunta att betala sin försäkringspremie. I slutändan förutom åtskilliga påminnelser och eventuella förseningsavgifter säger försäkringsbolaget upp din försäkring. Du kommer då att bli tvångsförsäkrad av transportstyrelsen till en mycket dyr avgift.

Ställa av bilen

Ett annat knep som florerar i folkmun är att ställa av bilen och byta försäkringsbolag. Detta knep fungerar tyvärr inte oftast då när du åter igen ställer på bilen så aktiveras samma försäkring. Transportstyrelsen och försäkringsbolagen har nämligen ett register som synkas och där de har koll på alla bilar i Sverige, och hur de är försäkrade respektive påställda.

Sammantanfattning

Om det är något du ska ta med dig från denna artikel är det att läsa dina villkor noggrant innan du skaffar en försäkring för din bil. Om du inte gjorde det innan du tecknade, gör det nu när du läser denna artikel och funderar på att byta försäkringsbolag – det är alltid bra att veta vad man är bunden till och vilka rättigheter man har. Avslutningsvis, var noggrann med datum som din gamla försäkring avslutas och din nya börjar så att du inte kör din bil oförsäkrad eftersom det är olagligt i Sverige.