Försäkrat.se » Nyheter » Bästa tipsen inför skidresan

Bästa tipsen inför skidresan

Skidsäsongen är igång och snart infaller det årliga sportlovet för svenska skolbarn. Att vara i skidbacken är en populär aktivitet bland svenskar, men det är tyvärr inte helt riskfritt. Därför har vi samlat våra bästa tips för att du ska kunna känna dig så säker som möjigt i backen. Om det ändå skulle inträffa en olycka förser vi dig också med rekommendationer om hur du går vidare för att kunna begära kompensation eller ersättning.

Åk säkert

I Svenska skidbackar sker det årligen ett flertal huvud- och ansiktsskador, vissa mindre allvarliga än andra. Eftersom vårt huvud är otroligt känsligt för skador är det viktigt att skydda det på rätt sätt. Först och främst, bär en hjälm! Det är även viktigt att du bär en hjälm som passar ditt huvud eftersom den då ger ett mer omfattande skydd. En hjälm som passar ditt huvud känns bekväm på huvudet och är rätt storlek, det vill säga att den täcker din panna, bakhuvud och hjässa. Hjälmen bör inte glida ner i nacken när du rör dig, detta är ett tecken på att den inte passar. Använd remmarna för att dra åt och se till att dina öron är fria och inte täckta av hjälmen eller remmarna. Avståndet mellan hakbandet och hakan bör vara ungefär ett finger (2 centimeter). Sist men inte minst rekommenderar vi att alltid köpa en ny hjälm om din nuvarande hjälm får utstå en riktig smäll på utsidan.

Ytterligare något som kan vara farligt är om en lavin uppstår. För att vara förhindra att du åker i en backe med risk för en snölavin har vi en lista med rekommendationer du bör kika på innan du ger dig ut:

  • Kolla den dagliga rapporten om hur läget i backen ser ut.
  • Åk inte ensam utanför markerade backar.
  • Åk inte ensam off-pist, var minst 2 personer.
  • Åk med korta och täta svängar i fallinjen.
  • Skär ej av snötäcket för ovanför andra åkare.

Förhindra stöld av utrustning

Tyvärr finns det en risk att utrustning stjäls när den står obevakad eftersom de ofta är värda en del. För att förhindra detta rekommenderar vi att du märker din utrustning. Detta eftersom det är svårare att sälja vidare om utrustningen har en personlig märkning. Du bör också skriva ned det unika tillverkningsnumret som din utrustning har eftersom det gör det lättare för polisen att identifiera din utrustning om det påträffas. Ytterligare sätt att förhindra stöld av dina skidor eller snowboard är att låsa in dem när du exempelvis är på after-ski eller äter lunch utan uppsikt. Det brukar i de flesta skidorter finnas skidställ med lås och skidgarderober, använd dessa även om de tillkommer en lite kostnad. Kostnaden är förmodligen betydligt mindre än om du skulle behöva köpa ny utrustning. Om det inte finns tillgängliga lås i skidstället, placera skidorna separat från varandra – på så sätt blir de inte lika intrssanta för tjuvar som vill sälja vidare stöldgodset. Till sist vill vi varna om att förvara utrustningen i takboxen eftersom låsen ofta är lätta att bryta upp.

Om något skulle hända

Om något skulle hända trots dessa åtgärder är det viktigt att du är rätt försäkrad. Du är till viss del försäkrad i de flesta hemförsäkringar, men ska du åka över en viss markhöjd eller under en längre period är det läge att kika på en reseförsäkring. För att du ska kunna få ersättning har respektive försäkringsbolag olika villkor, dock är det oftast nödvändigt att göra en polisanmälan om stölden för att du ska ha rätt till ersättning.

Om du olyckligtvis skulle hamna i en snölavin är det livsviktigt att veta hur du ska agera. Kom ihåg detta:

  • Om du skulle hamna i ett lavinområde är det viktigt att du åker snett till ett säkert område – ej nedåt i första hand.
  • Om du hamnar i snölavinen ska du försöka hålla dig vid ytan genom att utföra simliknande rörelser.
  • Om du fastnar under ytan ska du krypa ihop och samtidigt hålla dina luftvägar fria i väntan på hjälp.